10. Sastanak Mreže suradnje vladinih institucija i NGO-a protiv seksualnog nasilja

Ženska soba – Centar za seksualna prava održati će od 18. – 19. svibnja 2012. godine. u Hotelu Jezerčica 10. sastanak Mreže suradnje vladinih institucija i nevladinih organizacija protiv seksualnog nasilja.

Na sastancima, koji ujedno imaju svrhu dodatne stručne edukacije, sustavno se ukazuje potreba za postojanjem i jačanjem međusobne povezanosti institucija i organizacija civilnog društva. Cilj ovih sastanaka je objedinjavanje nastojanja u pravcu prevencije i suzbijanja seksualnog nasilja, kao i razvoja efikasnijeg tretmana/podrške žrtvama seksualnog nasilja.

Rezultati dosadašnjih sastanaka-seminara su stvaranje dobre povezanosti između predstavnica različitih institucija i organizacija, dostupnost informacija u trenutku kada su potrebne za poboljšanje rada, razvoj Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja u školama, razvoj dokumenta Prijedlozi promjena vezani uz seksualno nasilje: promjene zakonodavstva, zaštita žrtava i razvoj prevencijskih programa, kao i rad na rješavanju konkretnih slučajeva iz svakodnevne prakse.

Ovogodišnji rad bit će usmjeren na temu Seksualno nasilje i žene s invaliditetom. Cilj nam je otvoriti diskusiju o specifičnim problemima i poteškoćama žena s invaliditetom vezano uz iskustva različitih oblika nasilja, s naglaskom na seksualno. Obzirom da u Hrvatskoj nemamo istraživanje koje ukazuje na rasprostranjenost različitih oblika nasilja nad ženama s invaliditetom, posljedice i glavne razloge koji pridonose odluci o prijavi nasilja, odnosno neprijavljivanju, kao i uz svijest da se najčešće radi o ženama koje su višestruko diskriminirane, želimo utvrditi smjernice koje bi doprinijele prepoznavanju problema, većoj prijavi nasilja, a prije svega boljoj i efikasnijoj pomoći, podršci, ali i zaštiti žena s invaliditetom.

Na 10. sastanku Mreže suradnje sudjelovat će i gošće koje će dati poseban doprinos razumijevanju ove problematike:

  • Mira Pekeč Knežević, zamjenica Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom,
  • Marica Mirić, koordinatorica projekata SOIH-a,
  • Albina Žnidar, prof. rehabilitacije.