Donesen “Pravilnik o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije te utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola ili o životu u drugom rodnom identitetu”

Ministarstvo zdravlja je na temelju Zakona o državnim maticama donijelo “Pravilnik o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije te utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola ili o životu u drugom rodnom identitetu“.

Doneseni Pravilnik čini veliki korak za poboljšanje prava svih transrodnih osoba koji će omogućiti lakši svakodnevni život.

U široj Radnoj skupini prilikom izrade “Pravilnika o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije te utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola ili o životu u drugom rodnom identitetu” sudjelovali/e su i članovi i članice Ženske sobe – Centra za seksualna prava te udruge Trans Aid.

Iako je pozitivno što je Pravilnik donesen, nužno je donijeti i zakon koji bi uredio prava transrodnih osoba. Doneseni Pravilnik je svakako prvi korak na tom putu, no važno je i dalje raditi na poboljšanju života svih transrodnih osoba.