Dramska predstava “Zašto ja?” izvedena u Puli

Dramska skupina “Minimalisti” gostovala je 22. ožujka, 2014. godine u Teatru Naranča u Puli s dramskom predstavom “Zašto ja?”. Predstava se već četvrtu godinu za redom izvela u Zagrebu, Osijeku, Splitu te ovom prilikom i u Puli.

Na dramskoj predstavi prisustvovali/e su učenici i učenice viših razreda osnovnih škola te srednjih škola Pule koji su se na taj način upoznali s problematikom trgovanja ljudima. Sama predstava educirala je i osvijestila mlade o procesu trgovanja ljudima, od faze vrbovanja do završne faze, tzv. eksploatacijske faze.

S obzirom kako su mlade osobe podložnije opasnostima da postanu žrtve trgovanja ljudima prilikom traženja zaposlenja, cilj predstave je educirati ih o tim opasnostima te ih upoznati s mehanizmima zaštite. Na veoma zanimljiv način predstava je prikazala put dviju mladih djevojaka koje prilikom traženja zaposlenja u inozemstvu postaju žrtve trgovanja ljudima.

Dramska predstava “Zašto ja?” te dramska skupina “Minimalisti” nastali su 2010. godine u sklopu projekta u organizaciji Ženske sobe ” kojeg vode Maja Vukmanić Rajter (voditeljica projekta, prof. socijalne pedagogije, Ženska soba) i Ana Đordić (prof. hrvatskog jezika i književnosti,  XIII. gimnazija u Zagrebu). Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.