Filmovi transrodne tematike na Osmom Vox Feminae Festivalu

Osmo izdanje Vox Feminae Festivala održat će se od 10. do 14. studenoga, 2014. godine na više zagrebačkih lokacija. Vox Feminae Festival je događanje koje djeluje s misijom promocije kreativnih rodnih praksi putem filmskog, glazbenog i edukativnog programa.

Prva tri dana festivala, od 10. do 12. studenoga, posvećena su filmskom programu. Drugog dana festivala, 11. studenoga 2014., koji je posvećen filmskim ostvarenjima koja mijenjaju sliku uvriježenih binarnih opozicija roda, bit će prikazan film redatelja Noaha Pintarića i redateljice Ane Opalić “Još jednom“. Film prati živote pet prijatelja, četiri lezbijke i jedne transrodne osobe, tijekom pet godina, od 2007. do 2013., fokusirajući se na njihove ljubavne odnose, prijateljstva, aktivizam i kreativan rad.

Nadalje, trećeg dana festivala, 12. studenoga 2014., koji je rezerviran za transrodne teme, udruga Trans Aid je domaćin filmskog programa “Vrijeme je za trans prava!” u kojem se prikazuju filmovi trans tematike te provode diskusije. Tijekom trećeg dana će se projicirati nagrađeni dokumentarni filmovi koji se bave transrodnom tematikom, a čiji je cilj osnaživanje populacije transrodnih osoba te upoznavanje javnosti s transrodnim identitetima, pravima te samom zajednicom. Navedene aktivnosti udruga Trans Aid provodi u sklopu projekta “Rodna ravnopravnost za sve – Ostvarimo trans prava!“.

Također, tijekom festivala na programu 4 Hrvatske radio televizije prikazivat će se i kratki dokumentarni film Danijele Stanojević i Noaha Pintarića “Jezik, rod i spol” s prošlogodišnjeg Vox Feminae Festivala.