Okrugli stol u Sisku „Zajedno možemo više!“

U utorak, 06. listopada 2015. godine, održan je okrugli stol posvećen problemu nasilja u obitelji i nasilja nad ženama. Skup se održavao u Hotelu Panonija u Sisku, u trajanju od 11 do 13 sati, u organizaciji Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež i Ženske sobe – Centra za seksualna prava.

Prvo uvodno predavanje, u kojem je predstavljen projekt „Zajedno možemo više!“, održala je Antonija Hojt Ilić iz Ženske sobe – Centra za seksualna prava. U izlaganju je kratko opisala glavni cilj projekta, a to je unaprijediti učinkovitost i sposobnosti organizacija civilnog društva u pružanju specifičnih socijalnih usluga žrtvama nasilja u obitelji s naglaskom na seksualno nasilje.

O “Analizi stanja socijalnih usluga u Sisačko – moslavačkoj županiji” govorila je Lahorka Zec iz Centra za žene Adela. Nakon njenog izlaganja, Tatjana Katkić Stanić iz Hrvatske udruge socijalnih radnika, održala je predavanje o integrativnom i interdisciplinarnom pristupu suzbijanju nasilja, s posebnim naglaskom na podjelu iskustva i dosadašnjih izazova za socijalni rad. Više o ulozi Centra za socijalnu skrb u suzbijanju obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama u zajednici govorio je Franjo Šaban, psiholog iz sisačkog Centra za socijalnu skrb. Za kraj, Davorka Lukač Lalić iz Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, govorila je o kazneno – pravnoj zaštiti djece te je predstavila katalog kaznenih djela na štetu djece prema zakonskim člancima. Posebno se osvrnula na posebnost postupka prema djeci i sve prisutne upoznala s pravima oštećenika, žrtve i pravima djeteta svjedoka prema međunarodnim pravnim izvorima.

IMG_0193

Nakon uvodnih predavanja, sudionici i sudionice su potaknuti na dijalog o konceptu i važnosti obiteljske kohezivnosti, zakonskoj regulativi, ulozi institucija i međusektorskoj suradnji u sprječavanju obiteljskog nasilja.

Okrugli stol je organiziran u okviru projekta “Zajedno možemo više!” koji provodi Ženska soba – Centar za seksualna prava u partnerstvu s Centrom za žene Adela (Sisak), Udrugom Brod – grupom za ženska ljudska prava (Slavonski Brod), Hrvatskom udrugom socijalnih radnika i Udrugom sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež. Projekt je financiran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda te Ureda za udruge vlade Republike Hrvatske.

IMG_0218

IMG_0191

IMG_0209

IMG_0202