Transrodnost – Zagreb pride 2004

Pozdrav svima od Organizacijskog Odbora Zagreb Pride-a.

Jedna od poruka ovogodišnjeg pride-a odnosi se na transrodnost i transrodne osobe koje većina nas ovdje diskriminira. Transrodne osobe su osobe čiji rodni identitet ili rodna prezentacija nije u skladu sa spolno uvjetovanim tradicionalnim rodnim ulogama. Tu spada puno nas, zajedno sa transeksualcima i transvestitima.

Diskusije o heteroseksualnosti, biseksualnosti i homoseksualnosti fokusirane na genitalije samo povećavaju postojeći jaz koji je stvoren između kategorija muškarca i žene i time nanose štetu svima nama koji ne spadamo i ne želimo spadati u ovakve uske kategorije.

Spolni i rodni stereotipi su jedno od najmoćnijih sredstava ograničavanja naše slobode. Svi smo produkt patrijarhalnog sustava koji nas želi definirati kroz kategorije muško/žensko. Kada pokušamo probiti opasnu granicu rodnih uloga izložene smo diskriminaciji i najrazličitijim vrstama opresije. Kada pomičemo granice roda i kršimo norme vezane za nju ili njega kažnjeni smo. Kao kad nam govore da se trebamo šminkati, odijevati ili ponašati na određeni način zato što imamo pičku i da se moramo ponašati i odijevati na određeni način i nije nam dopušteno da se šminkamo zato što imamo kurac. Ili kad nas pogledaju i ocijene da određena školjka za WC nije za nas i ne propuštaju nam na tu njima bitnu činjenicu skrenuti pažnju. Može zvučati banalno, ali ljude svakodnevno ubijaju zbog toga. Naše aktivno suprotstavljanje svemu tome ključ je naše slobode.

Svaka pojedinka/ac ima pravo definirati svoje osobne identitete i očekivati od društva da ih poštuje – uključujući pravo na rodno izražavanje bez straha od nasilja.

Imamo isključivo pravo donositi odluke o našim tijelima i nikakva politička, medicinska ili religijska norma ne smije kršiti integritet naših tijela protiv naše volje i kočiti naše odluke u vezi toga što želimo raditi sa našim tijelima. Kao što je Leslie Feinberg rekla: «Oba pokreta, pokret ženskog i trans oslobađanja suočili su me s dva važna zadatka. Jedan je udružiti snage kako bi se ogolile/i diskriminatorne i opresivne vrijednosti vezane za muškost i ženskost. Drugi je obraniti rodnu slobodu – pravo svake osobe da izražava svoj rod na način koji izabere; kroz ženskost, androginost, muškost ili bilo koju drugu točku na spektrumu. Ovo uključuje pravo na rodnu neodređenost i rodnu kontradikciju. Jednako je važno da svaka osoba ima pravo da odredi, uvjetuje ili mijenja spol na način koji joj odgovara, bio muški, ženski ili bilo koji drugi na spektrumu. Ovo uključuje pravo na fizičku neodređenost i kontradikciju.»

I nitko mi ne može uskratiti i ograničavati moje pravo na rodnu, spolnu i seksualnu slobodu. Ova sloboda ne ugrožava ničim osim samim svojim postojanjem!