Poziv na javnu akciju povodom obilježavanja Europskog dana žrtava kaznenih djela

Ženska soba – Centar za seksualna prava pozva sve zainteresirane osobe na javnu akciju naziva „Obilježavanje Europskog dana žrtava kaznenih djela – uloga i važnost podrške“ koju Ženska soba – Centar za seksualna prava organizira povodom obilježavanja Europskog dana žrtava kaznenih djela.

Javna akcija će se održati u subotu, 22. veljače 2020. godine na trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg) u Zagrebu s početkom u 11:00 sati do 13:00 sati.

Diljem Europe se 22. veljače obilježava dan žrtava kaznenih djela s ciljem podizanja razine svijesti javnosti o pravima žrtava kaznenih djela. Cilj javne akcije je upoznati građane/ke s mogućnostima pomoći i podrške diljem Republike Hrvatske, dostupnim uslugama žrtvama i svjedocima/kinama kaznenih djela kao i o važnosti i ulozi podrške od strane stručnih osoba.

Nadalje, članice Ženske sobe će tijekom javne akciji promovirati rad i program „Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ u okviru koje 11 organizacija civilnog društva nastoje pomoći žrtvama da lakše prođu kroz traumatično iskustvo, s čime se ujedno želi spriječiti njihova nova viktimizacija.

Javna akcija je sastavni dio programa „Mreža podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela“ koji je kreiran je s ciljem osiguravanja pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima. Program se provodi u trajanju od tri godine, a financijski je podržan od strane Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske. Ženska soba – Centar za seksualna prava je nositeljica programa, a program se provodi u partnerstvu s 10 organizacija civilnog društva:  Udruga za podršku žrtvama i svjedocima; Centar za građanske inicijative Poreč; Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN; DEŠA – Dubrovnik; Udruga HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava; Informativno pravni centar; Ženska grupa Karlovac KORAK; S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja; SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije, Zagorje; Udruga ZvoniMir.

Nadamo se da ćete nam se pridružiti i svojim dolaskom podržati obilježavanje Europskog dana žrtava kaznenih djela!