Promocija igrano-dokumentarnog filma “Živim život bez nasilja”

U organizaciji Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova i u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te partnerima, održana je promocija igrano-dokumentarnog filma “Živim život bez nasilja”. Promocija je održana u prostoru kino Europa u Zagrebu, dana 21. svibnja, 2015. godine.

Početak projekcije filma dočekan je pljeskom. Na projekciji su prisustvovali/e mnogi predstavnici i predstavnice zdravstvenih i odgojno-obrazovnih ustanova, centara za socijalnu skrb, raznih državnih tijela i institucija te predstavnici i predstavnice organizacija civilnoga društva. Ispred Ženske sobe na promociji je prisustvovala Laura Marković.

Kroz partnerstvo Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta s organizacijama civilnog društva, umjetnicima te javnim osobama koje promiču odgovorno ponašanje, sustavno se, sa svrhom prevencije nasilja među mladima, nasilja u obitelji i nasilja prema ženama, a u konačnici i osvještavanja mladih u izgradnji kulture nenasilja, tolerancije i nediskriminacije, provodi Nacionalni preventivni projekt “Živim život bez nasilja”. Projekt je ciljano usmjeren na učenike i učenice 7-ih razreda osnovnih škola s područja cijele Republike Hrvatske.

Igrano-dokumentarni film o ovom Projektu, spoj je dokumentarnih snimki i igranih dijelova koji zajednički uklopljeni pružaju uvid u iskustva svih uključenih, proces prijenosa znanja, a u konačnici na scenski način rekonstruiraju provedbu Projekta i prigodnog programa koji je njegov sastavni dio. Igrano-dokumentarni film predstavlja i poziv javnosti za odabir pozitivnih životnih vrijednosti što u konačnici pridonosi osnaživanju kulture življenja protkane od nediskriminacije, nenasilja i tolerancije.

Projekt “Živim život bez nasilja” zbog svoje kvalitete prepoznat je i od strane europske mreže za prevenciju kriminaliteta (EUCPN) koja ga je prilikom dodjele Europske nagrade za prevenciju kriminaliteta (ECPA) u prosincu 2013. godine u Litvi, nagradila u kategoriji najboljeg projekta primarne prevencije.