Vijesti

11. sastanak Mreže suradnje vladinih institucija i nevladinih organizacija protiv seksualnog nasilja

Ženska soba – Centar za seksualna prava organizira 11. Sastanak Mreže suradnje vladinih institucija i nevladinih organizacija protiv seksualnog nasilja koji će se održati u Hotelu Terme Tuhelj 24. i 25. svibnja 2013. godine.

Na sastancima, koji ujedno imaju svrhu dodatne stručne edukacije, sustavno se ukazuje potreba za postojanjem i jačanjem međusobne povezanosti institucija i organizacija civilnog društva. Cilj ovih sastanaka je objedinjavanje nastojanja u pravcu prevencije i suzbijanja seksualnog nasilja, kao i razvoja efikasnijeg tretmana/podrške žrtvama seksualnog nasilja.

Rezultati dosadašnjih sastanaka-seminara su stvaranje kvalitetne povezanosti između predstavnica/ka različitih institucija i organizacija, dostupnost informacija u trenutku kada su potrebne za poboljšanje rada, razvoj Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja u školama, razvoj dokumenta Prijedlozi promjena vezani uz seksualno nasilje: promjene zakonodavstva, zaštita žrtava i razvoj prevencijskih programa, ukazivanje na posebno rizične grupe žrtava seksualnog nasilja, kao i rad na rješavanju konkretnih slučajeva iz svakodnevne prakse.

Ovogodišnji rad bit će usmjeren na temu psihijatrijskog i psihologijskog vještačenja žrtava seksualnog nasilja. Cilj je otvoriti ovu temu s obzirom da se uz ova vještačenja veže čitav niz problema, te razviti preporuke koje bi se vezale uz Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja.

Na 11. sastanku Mreže suradnje sudjelovat će i suradnici/e Ženske sobe koje će dati poseban doprinos razumijevanju ove problematike:

prim. dr. sc. Goran Arbanas, psihijatar, sudski vještak, Opća Bolnica Karlovac

Andreja Bogdan, psihologinja, sudska vještakinja, Županijska bolnica Čakovec