Vijesti

2. Međunarodni volonterski kamp za mlade – Pakrac 2014.

Na temeljima “Volonterskog projekta Pakrac 1993. – 1997., drugu godinu za redom Pakrac je bio domaćin “2. Međunarodnom volonterskom kampu za mlade – Pakrac 2014.” od 14. do 20. 07. 2014. Prošle godine je na 20. obljetnicu Volonterskog projekta Pakrac pokrenut 1. Međunarodni volonterski kamp za mlade, te je ovogodišnji kamp nastavak odličnog rada i uspjeha.

Ovogodišnji kamp okupio je petnaestak mladih volontera i volonterki iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Njemačke i Kosova koji/e su radili/e na uređenju društvenog doma u selu Kraguj te uređenju javnih površina u Gradu Pakracu. Josipa Tukara, članica Ženske sobe također je bila jedna od sudionica na ovogodišnjem kampu.

U poslijepodnevnim satima za mlade volontere i volonterke bila su organizirana predavanja i radionice s temama izgradnje mira i suočavanja s prošlošću. Gosti predavači i predavačice bili/e su Ivana Zenzerović iz Centra za mirovne studije (Zagreb), Vesna Teršelič iz Documente – Centra za suočavanje s prošlošću (Zagreb) te Goran Božičević iz Miramida Centra (Grožnjan).
Mirjana Bilopavlović i Daniel Grčević (Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN) i Nikola Ivanović (Srpski demokratski forum) svakodnevno su vodili/e i brinuli/e o mladim volonterima i volonterkama.

“2. Međunarodni volonterski kamp – Pakrac 2014.” Okupio je grupu internacionalnih volontera i volonterski koji/e su naučili/e o izgradnji mira, promociji kooperacije između ljudi koji dolaze iz različitih zemalja, različitosti i podršci lokalnim naporima za izgradnju održivog mira u gradu koji je pretrpio destrukciju tijekom 90-ih godina za vrijeme rata na području bivše Jugoslavije. Temeljna ideja i nit vodilja volonterskog kampa bilo je učenje o nasilju i nenasilju.

Hrvatska radio televizija emisije “Prizma” također je snimila i prilog o održanom volonterskom kampu.

“2. Međunarodni volonterski kamp – Pakrac 2014.” dio je projekta “NOT – Nasilje ostavlja tragove – zvoni za nenasilje!”, koji je financiran u sklopu programa IPA Europske unije za Republiku Hrvatsku. Projekt se provodi u organizaciji Centra za mirovne studije (Zagreb) u suradnji s partnerskim organizacijama Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN (Pakrac) i Miramida – Regionalne razmjene mirovnih iskustava (Grožnjan – Grisignana).

Pakrac 2

pakrac 3

Pakrac 1