Vijesti

20. godišnja konferencija hrvatskih psihologa/inja u Dubrovniku

U Dubrovniku je od 7. do 10. studenog održana 20. godišnja konferencija hrvatskih psihologa/inja. Koordinatorica Ženske sobe Maja Mamula, koja je i pročelnica Sekcije za psihologiju seksualnosti i psihologiju roda, bila je članica programskog odbora konferencije i organizirala je nekoliko okruglih stolova i simpozij iz područja rada Ženske sobe. Osim nje, članovi/ce Ženske sobe Ida Šamanović, Dalibor Stanić i Goran Arbanas također su sudjelovali na konferenciji svojim izlaganjima.

08.11.2012. održan je okrugli stol Sekcije za psihologiju seksualnosti i psihologiju roda „Položaj psihološke struke u području seksualnosti“, koji su pripremile Ida Šamanović i Maja Mamula i na kojem je sudjelovalo 30-ak psihologa/inja.

09.11.2012. održan je okrugli stol Sekcija za kliničku i zdravstvenu psihologiju i Sekcije za psihologiju seksualnosti i psihologiju roda„Drugačiji oblici partnerskih zajednica” koji je vodila Iva Žegura, a gošće su bile Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i Maja Mamula. U okviru ovog okruglog stola bila je i projekcija dokumentarnog filma o istospolnom roditeljstvu „Homo baby boom“ (Anna Boluda, 2008). U rad okruglog stola i diskusiju uključilo se 30-ak psihologa/inja.

Isti dan održan je i okrugli stol „Uključivanje i učinci terapijskih pasa u obiteljima korisnika – djeca s teškoćama u razvoju“, koji je vodila Maja Mamula, a gošće su bile Mira Katalenić i Lucija Katalenić iz Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet. Na okruglom stolu bila je i Ksanta, žuta labradorica vodičica, koja je izazvala veliku pažnju. Usprkos iznimno kvalitetnom i sjajnom predavanju Lucije, na okruglom stolu je bilo svega 12 psihologinja, s obzirom na čitav niz paralelnih događanja na ovogodišnjoj konferenciji. Nakon okruglog stola brojni psiholozi/inje upoznali su se s gošćama Mirom i Lucijom.

10.11.2012. održan je simpozij Sekcije za psihologiju seksualnosti i psihologiju roda Nasilje u obitelji – druga strana medalje, koji je vodila Maja Mamula. Simpozij je uključivao niz izlaganja vezanih uz manje prepoznate žrtve nasilja u obitelji, kao i uz dileme s kojima se psiholozi/inje koji rade sa žrtvama nasilja susreću svojoj praksi. Iako je simpozij održan zadnji dan konferencije, sudjelovalo je više od 50 psihologa/inja.

  • Nasilje u obitelji nad ženama s invaliditetom (Maja Mamula)
  • Nasilje u obitelji kod psihijatrijskih bolesnika/ca (Goran Arbanas)
  • Kada roditeljska briga preraste u nasilje – djeca drugačijih seksualnih i rodnih orijentacija (Iva Žegura i Dalibor Stanić)
  • Psiholog/inja iz „Skloništa za žrtve obiteljskog nasilja“ kao emocionalna podrška žrtvama kada idu na ročište na sud. Da ili ne? (Željka Barić i Senka Damjanović)
  • Što kada nasilju nema kraja? (Paula Bogović)