Vijesti

„Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“

Ženska soba – Centar za seksualna prava sudjelovala je kao suorganizatorica Centru za ženske studije u ovogodišnjoj globalnoj kampanji „Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“, s drugim organizacijama civilnog društva, kao što su Zajednica saveza osoba s invaliditetom – SOIH, Udruga žena Romkinja – Bolja budućnost, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Roditelji u akciji – RODA, Centar za mirovne studije, inicijativa Gdje je ovdje ljubav, Organizacija mladih Status: M i gradski Forum žena SDP-a i Aktivna dva kotača.

Svjetska kampanja „Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“ održava se svake godine 14. veljače, u više od 200 zemalja, a već četvrtu godinu u Hrvatskoj u desetak gradova.  Cilj ovog pokreta je sprečavanje nasilja nad ženama i djevojkama kroz akcije osvještavanja, prikupljanja donacija te podrške postojećim organizacijama u borbi protiv nasilja, uključujući silovanje, obiteljsko zlostavljanje, incest, genitalno sakaćenje i ropstvo. Ideja je pokazati predanost i solidarnost s borbom protiv nasilja, upozoriti na njegove pogubne posljedice te pozvati sve žene da plešući odbiju pristati na status quo, sve dok silovanje i kultura nasilja ne nestanu. Milijarda ustaje je akcija solidarnosti koja demonstrira zajedništvo ženske borbe kojoj je svrha ukazati na milijun zlostavljanih, pretučenih, prisilno udanih, obrezanih, silovanih, ekonomski obezvrijeđenih i prodanih žena.

Manifestacija „Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“ održat će se 14. veljače na Trgu Petra Preradovića/Cvjetnom trgu, od 11.00 do 13.00 sati pod pokroviteljstvom Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i podrškom Grada Zagreba. Program će voditi Maja Sever i Milan Majerović Stilinović, a uz aktivistice i aktiviste sudjelovat će osobe iz umjetnosti, kulture i sporta. Nastupaju: Mr. Lee& Ivane Sky, Superoperateri, Bang Bang i mnogi drugi. Više o manifestaciji možete saznati na http://www.onebillionrising.org/, a hrvatsku kampanju pratite na https://www.facebook.com/OneBillionRisingCroatia/?fref=ts.

Kako je izgledalo prošle godine možete vidjeti u filmu Danijele Stanojević i Noah Pintarića na sljedećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=o6VJSRTixDk.