Vijesti

Otvorenje izložbe “Oporavak je moguć”

Ženska soba – Centar za seksualna prava, kao članica Europske ženske mreže protiv seksualnog nasilja, ugostila je izložbu „Oporavak je moguć“ u Zagrebu. Otvorenje izložbe održano je 22. studenog 2019. godine u Staroj gradskoj vijećnici Grada Zagreba.

Sama izložba je nastala u okviru rada Europske ženske mreže protiv seksualnog nasilja čiji je inicijator osnivanja Incest Trauma Centar iz Beograda, dok je Ženska soba – Centar za seksualna prava su-osnivačica. Autor i autorica izložbe „Oporavak je moguć” su likovni umjetnik fotografije Igor Mandić i Sandra Mandić, redateljica i multimedijalna umjetnica.

Umjetnički projekt „Oporavak je moguć“ ukazuje kako nakon traume seksualnog nasilja ima mogućnosti za oporavak te da postoje osobe koje razumiju samu seksualnu traumu te cjelokupan proces oporavka.

Cjelokupna izložba je multimedijalnog karaktera te samog posjetitelja/posjetiteljicu uvodi u svijet osobe koja je preživjela seksualnog nasilja, kao i u svijet aktivistkinja i borkinja koji aktivno rade na suzbijanju, prevenciji te pružanju pomoći i podrške osobama koje su preživjele seksualnog nasilja.

Izložba se sastoji od tri dijela:

  • Prvi dio su tri drvene kocke koje predstavljaju tri djeteta koja su preživjela seksualno nasilje. Svaka kocka predstavlja duhovno stanje djeteta te su one čulno nježne i delikatne. Kocke posjetitelje/posjetiteljice svojim položajem te vizualno primoravaju spuštanjem u niži položaj, razinu zlostavljanog djeteta koje je prošlo put od traume seksualnog zlostavljanja do oporavka, poslije višegodišnje rada sa djetetom. Vizualni slojevi su kombinacija fotografija i originalnih crteža seksualno zlostavljane djece, koja su se obratila Incest Trauma Centru u Beogradu.
  • Drugi dio projekta čini virtualno prisustvo aktivistkinja koje su osnovale „Europsku mrežu protiv seksualnog nasilja“ u obliku njihovih fotografija u prirodnoj veličini, koje slobodno stoje u prostoru. Njihova uloga je ukazivanje na problematiku seksualnog nasilja navodeći civilizaciju u pravom smjeru za borbu protiv njega.
  • Posljednji dio projekta je video materijal. Aktivistkinje, braniteljice, feministkinje, građanke svijeta se predstavljaju te govore zbog čega su veći dio svog života posvetile ovoj temi – borbi protiv seksualnog nasilja. U video govore i članice Ženske sobe, Maja Mamula, Antonija Hojt Ilić, Anamaria Drožđan-Kranjčec te Kristina Mihaljević.

Izložbu su otvorile Vesna Nađ, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba, Dušica Popadić iz Incest Trauma Centra – Beograd te koordinatorica Ženske sobe, dr. sc. Maja Mamula.