Vijesti

Akcija Platforme 112 na Markovom trgu

Platforma 112 organizirala je danas, 13. studenog, 2014. akciju na Markovom trgu ispred Vlade Republike Hrvatske kako bi se ukazalo na ne izvedene iskorake prema povećanju kvalitete demokracije i izlasku iz ekonomske krize pri čemu je Vlada je u praksi odabrala status quo kad je riječ o vladavini prava, kvaliteti demokracije, zaštiti ljudskih prava, javnih dobara i suočavanju s ratnom prošlošću.

Jedva vidljive pomake u tek 16 zahtjeva od njih ukupno 112, Platforma je prikazala i performansom probušivši na Markovom trgu 96 bijelih balona pod prozorima Banskih dvora na pragu posljednje godine mandata ove Vlade.

Akciji i performansu su prisustvovali/e mnogi/e aktivisti i aktivistice iz raznih organizacija civilnog društva, pa tako i članice Ženska sobe – Paula Zore i Josipa Tukara.

Platforma 112 okuplja sedamdeset organizacija civilnog društva koje se niz godina bave zaštitom ljudskih prava, demokratizacijom, izgradnjom mira, suzbijanjem korupcije i zaštitom javnih dobara, posebno okoliša. Organizacije su u 112 zahtjeva, upućenih svim političkim opcijama uoči parlamentarnih izbora u prosincu 2011. godine, definirale prioritete i konkretne mjere za Hrvatsku u kojoj je vladavina prava uporište djelovanja pojedinaca, institucija i političke elite, a ne puka domaća zadaća mehanički odrađena za potrebe pristupanja Europskoj uniji.

Platforma 112 ovom prilikom je izdala i Izvještaj u kojem je predstavljena ocjena rada vlasti u odnosu na 112 zahtjeva Platforme 112. Izvještaj se temelji na znanju i iskustvu pojedinih organizacija članica Platforme 112 usmjerenih na sustavno praćenje rada institucija vlasti, javno zagovaranje i direktnu podršku građanima, pri čemu su aktivne članice Platforme na zajedničkim pripremnim sastancima individualne osvrte raspravile i povezale te uskladile ocjene ostvarenosti svakog zahtjeva.

Izvještaj: “Ocjena reformskih kapaciteta Vlade RH u protekle tri godine mandata u odnosu na zahtjeve Platforme 112”.

P112_1

P112_2