Vijesti

“Dajmo im priliku za spas”

Udruga Partnerstvo za društveni razvoj započela je u suradnji s Hrvatskim autocestama akciju “Dajmo im priliku za spas” u sklopu projekta “Balkans ACT (Against Crime of Trafficing) Now!”, koji se provodi u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Cilj akcije je distribucija informacija koje potencijalnim žrtvama trgovanja ljudima mogu spasiti život i budućnost. Akcija je usmjerena i na svjedoke i svjedokinje. Cilj je upozoravanje na opasne situacije i ukazujući na besplatne brojeve za pomoć i hitnu intervenciju. Informativne kartice će se od 25. srpnja do 31. kolovoza putnicima/ama dijeliti na naplatnim postajama diljem zemlje, a posebno na najfrekventnijim lokacijama uz obalu, kroz Slavoniju i Istru te u blizini graničnih prijelaza. Kampanja obuhvaća i jumbo plakate postavljene na različitim lokacijama diljem zemlje te informativne spotove koji se više puta dnevno emitiraju u HR mreži koja obuhvaća dva nacionalna i osam regionalnih programa Hrvatskog radija.

Ženska soba – Centar za seksualna prava jedna je od suradnica na projektu na području Hrvatske uz Udrugu Zora i Udrugu žena Vukovar.

Hrvatska je zemlja podrijetla, tranzita i destinacije za žrtve trgovanja ljudima. Rizici za potencijalne žrtve ovog brutalnog oblika kriminalnog djelovanja povećavaju se povećanim migracijama. Turistička sezona, produljeni vikendi, praznici, sportski događaji, zabavne i kulturne manifestacije zbog masovnih kretanja tranzitnim koridorima u pravilu stvaraju veće prilike za trgovce ljudima, koji izgubljeni u masi pokušavaju neometano prevesti osobe do krajnje destinacije, odnosno odredišta eksploatacije žrtava.

U razdoblju od 2005. do 2013. godine na prostoru Republike Hrvatske ukupno je identificirano 98 žrtava trgovanja ljudima – 14 muških i 84 ženske osobe. Najčešći tipovi eksploatacije su seksualna i radna, a uz to se još javljaju i prisilna prošnja te prisilni brak. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju otvorili su se novi putovi za trgovce ljudima i stvorile veće opasnosti za potencijalne žrtve, a značajan izazov predstavlja i ekonomska situacija koja mlade ljude, u potrazi za poslom, tjera na rizično ponašanje i odlazak u nepoznate destinacije bez dovoljno spoznaja o tome gdje i kako idu i što ih tamo čeka.

Većina kopnenih koridora tzv. balkanske rute organiziranog kriminala ide upravo kroz Republiku Hrvatsku, pri čemu se potencijalne žrtve zadržavaju na teritoriju RH od nekoliko sati do nekoliko mjeseci, ovisno o tome je li Hrvatska država tranzita ili država eksploatacije. Instrumenti pomoći žrtvama trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj postoje, ali nisu dovoljno iskorišteni zbog slabosti u sustavu identifikacije žrtava trgovanja ljudima s jedne strane, te zbog česte neosviještenosti potencijalnih žrtava o situaciji u kojoj se nalaze i pomoći koja im stoji na raspolaganju.
Cilj ove kampanje je doprijeti do žrtava i svjedoka te im ukazati na brojeve za pomoć i hitnu intervenciju, ali i podići opću svijest javnosti o ovom problemu. Uz dijeljenje informativnih kartica koje će zaposlenici Hrvatskih autocesta provoditi na naplatnim postajama, kampanja obuhvaća jumbo plakate postavljene na različitim lokacijama diljem zemlje te informativne spotove koji se više puta dnevno emitiraju u HR mreži koja obuhvaća dva nacionalna i osam regionalnih programa Hrvatskog radija.

Kampanja koju u Hrvatskoj koordinira Partnerstvo za društveni razvoj dio je aktivnosti koje se provode u četiri zemlje (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Srbija) u okviru projekta Balkans ACT (Against Crime of Trafficking) Now!, financiranog od strane Europske komisije – IPA Civil Society Facility. Nositelj projekta je organizacija ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima iz Beograda, a partneri su još MFS EMMAUS (Bosna i Hercegovina), Otvorena porta – La Strada (BJR Makedonija), NHC – Netherlands Helsinki Committee (Nizozemska), ALC – Accompagnement, Lieux d’Accueil, Carrefour educatif et social (Francuska) i CCEM – Committe Contre L’Esclavage Moderne (Francuska).

promo1

promo2