Vijesti

Distribucija “Vodiča za osobe koje su preživjele seksualno nasilje”

Ženska soba je tiskala i distribuirala publikaciju „Vodič za osobe koje su preživjele seksualno nasilje“ u okviru provedbe trogodišnjeg programa „Centar za žrtve seksualnog nasilja“.

Publikacije u nakladi od preko 600 primjeraka su distribuirani u 21 županiji diljem Republike Hrvatske na ukupno 31 zdravstvenu ustanovu.

S obzirom na udio stanovništva, najveći broj primjeraka je distribuiran u Gradu Zagrebu, a određeni udio publikacije je distribuiran osobama koje su se obratile u Centar za žrtve seksualnog nasilja. Osjetan udio je distribuiran i u Sisačko-moslavačkoj županiji, s obzirom na lokaciju institucije koja je partner na projektu, Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača, kojoj je dostavljen veći broj primjeraka.

Pomoć i podrška distribuciji publikacije su bili ranije ostvareni kontakti s brojnim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima koji su sudjelovali na edukaciji, organiziranoj od strane Ženske sobe, a u okviru ranije spomenutog programa. Međusobna suradnja i povezanost uvelike je pridonijela spremnosti i pomoći u primanju i postavljanju „Vodiča za osobe koje su preživjele seksualno nasilje“ u prostore domova zdravlja, opće bolnice, ginekološke ordinacije i slično.

Dodana vrijednost koja je ostvarena distribucijom publikacije je daljnje produbljivanje ostvarenog kontakta s određenim brojem zdravstvenih ustanova diljem države, uspostava kontakta s nizom drugih (od kojih su neki reagirali s visokim stupnjem interesa za suradnje), kontakt s predstavnicama Županijskih  odbora  za  sprječavanje  nasilja  u obitelji koje rade po zdravstvenim ustanovama te kontakti sa zdravstvenim djelatnicama koje su izrazile interes za sudjelovanje u budućim aktivnostima Ženske sobe.

Distribucija publikacije je realizirana u okviru programa „Centar za žrtve seksualnog nasilja“ kojeg provodi Ženska soba – Centar za seksualna prava u partnersku s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za zdravstvo i Neuropsihijatrijskom bolnicom dr. I. Barbot Popovača. Program je financijski podržan od Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.