Vijesti

Edukacija za stručno osoblje Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača

U organizaciji Ženske sobe, 15. i 16. listopada 2020. godine, održana je dvodnevna edukacija za stručno osoblje Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača. Edukacija se zbog epidemioloških razloga provodila u online formatu putem video linka, u trajanju od 4 sata oba dana. Iz zdravstvene ustanove su sudjelovali medicinske sestre, medicinski tehničari, te liječnici i liječnice.

Program „Centar za žrtve seksualnog nasilja“ u sklopu kojega se provodila edukacija usmjeren je na pružanje psihosocijalne podrške žrtvama seksualnog nasilja i nasilja u obitelji te na edukaciju osoba iz sustava zdravstvene skrbi s ciljem zaštite i unaprjeđenja mentalnog zdravlja žrtava. Edukacija je doprinijela znanju medicinskih djelatnica i djelatnika o postupanju pacijentima i pacijenticama koje su doživjele nasilje u obitelji i seksualno nasilje te unaprijedila njihove kapacitete za dijagnostiku i prepoznavanje nasilja. Programom su upoznati s pravnim perspektivama i s njima povezanim obavezama kao i osnažujućim učinkom psihoterapije a uz izlaganja iz teorije, program je bio popraćen praktičnim radom uz primjere iz prakse.

Edukaciju su provodili dr. sc. Maja Mamula, psihologinja (Ženska soba) koja je također i facilitirala program, pravni okvir je približila dr. sc. Lana Peto Kujundžić, sutkinja Županijskog suda (Županijski sud u Zagrebu), specifičnosti dijagnostike doc. dr. sc. Goran Arbanas, dr. med., specijalist psihijatrije (Klinika za psihijatriju „Vrapče“) a s mogućnostima psihoterapijskog tretmana Marijana Senjak, psihologinja i psihoterapeutkinja (Ženska soba).

Program „Centar za žrtve seksualnog nasilja“ se provodi u partnerstvu s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za zdravstvo te s Neuropsihijatrijskom bolnicom dr. Ivan Barbot Popovača, uz podršku Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.