Vijesti

“Feminističko strateško promišljanje II”

Mediteranski ženski fond (MedWF), u suradnji s Centrom za ženske studije i Centrom za žene žrtve rata – Rosa, održao je 29. i 30. studenoga u Zagrebu, u hotelu Dubrovnik, tematski sastanak “Feminističko strateško promišljanje II”.

Prvi sastanak o feminističkom strateškom promišljanju održan je u studenome prošle godine te je okupio 18 ženskih organizacija (uz sudjelovanje aktivistkinja iz Tunisa). Nakon zajedničkog analiziranja potreba i izazova s kojima se suočavaju žene i ženski pokret(i) u Hrvatskoj, predstavnice ženskih organizacija postavile su prioritete djelovanja.

Drugi je susret okupiti preko dvadeset aktivistkinja, a uz članice Ženske mreže Hrvatska sudjelovale su i predstavnice organizacija i/ili žene koje su se istaknule svojom feminističkim aktivizmom u Hrvatskoj. Iz Ženske sobe – Centra za seksualna prava sudjelovale su članice Paula Zore i Josipa Tukara.

Tijekom dvodnevnog feminističkog strateškog promišljanja osvrnule smo se na trenutno tri goruće teme u Republici Hrvatskoj: reproduktivna prava žena, problematika nedostatka seksualne edukacije te pitanje uplitanja Katoličke crkve u prethodne teme. Dvodnevno promišljanje se pokazalo kao jako uspješno i potrebno jer sve sudionice su istaknule kako dijele istu zabrinutost o trenutnim problemima i narušavanjima ženskih ljudskih prava u Hrvatskoj. Uz navedeno, sudionice su saznale i nove informacije o međunarodnim iskustvima koje su sa prisutnima podijelile članice Mediteranskog ženskog fonda.

Mediteranski ženski fond (MedWF) od 2011. pruža financijsku potporu feminističkim ženskim organizacijama i grupama kako bi im omogućio uspješnije realiziranje ideja i aktivnosti, jasno definiranje i implementiranje strategija, te stvaranje dugoročnih koalicija.

IMAG0920

IMAG0924