IPA, Vijesti

Follow up sastanak partnerskih organizacija na projektu “Sigurno mjesto”

U sklopu projekta “Sigurno mjesto” kojeg provode Ženska soba – Centar za seksualna prava (Zagreb) te partnerske organizacije  S.O.S. – savjetovanje, osnaživanje, suradnja (Virovitica), Centar za žene Adela (Sisak) i Centar za podršku i razvoj civilnog društva “Delfin” (Pakrac), održan je dvodnevni follow up sastanak od 22. do 23. travnja, 2014. u Višnjici.

Na sastanku su kroz kratak pregled projekta prezentirana postignuća i rezultati ostvareni u protekle dvije godine. Antonija Hojt Ilić i Maja Vukmanić Rajter iz Ženske sobe istaknule su nekoliko zapaženih postignuća. Istaknuto je uspostavljanje odlične suradnje i umrežavanja sa srodnim organizacijama civilnog društva i lokalnim akterima koji pružaju socijalne usluge za žrtve rodno uvjetovanog nasilja u područjima od posebne državne skrbi pri čemu je sklopljeno osam Memoranduma o suradnji te uspostavljena neformalna mreža. Za organizacije koje se u svakodnevnom radu susreću sa ženama žrtvama nasilja provedene su brojne aktivnosti usmjerene na jačanje kapaciteta i kvalitete rada. Okosnicom projekta istaknut je razvoj i implementacija Minimalnih standarda u radu organizacija koje pružaju direktnu pomoć i podršku ženama žrtvama nasilja te pokretanje web stranice www.sigurnomjesto.hr. Web stranica omogućava brz i jednostavan pristup potrebnim informacijama putem visoko funkcionalnog pretraživača za žene žrtve nasilja te sadržava sve potrebne informacije o tome kako prepoznati i prijaviti nasilje, odlučiti izaći iz nasilja, o pravima i zakonima.

Također su istaknute podrške i suradnja u sklopu promocije projekta i web stranice sa predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem, Hrvatskim ragbijaškim savezom, Zagrebačkim ragbi savezom, rukometašima Hrvatske rukometne reprezentacije te mnogim poznatim ličnostima iz svijeta glume, filma, glazbe i politike.

Iako se projekt “Sigurno mjesto” bliži svom kraju, projektni tim ostvario je i postigao zapažene rezultate te inicirao i ostvario dugoročne promjene koje i dalje zahtijevaju punu pozornost relevantnih aktera na području suzbijanja nasilja nad ženama.

IMG_0292

DSC_1035