Vijesti

Izjava za javnost povodom kaznene prijave DORH-u udruge U ime obitelji

Izjava za javnost povodom kaznene prijave DORH-u udruge U ime obitelji

U ime obitelji manipulira pod krinkom zaštite ljudskih prava

Kuća ljudskih prava Zagreb (KLJP) kao mreža šest organizacija civilnog društva za zaštitu i promicanje ljudskih prava šokirana je apsurdnim postupkom udruge U ime obitelji koja je u subotu, 13. lipnja 2015., podnijela Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) kaznenu prijavu protiv Sandre Benčić iz Centar za mirovne studije zbog „javnog poticanja na nasilje i mržnju“. KLJP očekuje kako će DORH njihovu prijavu odbaciti kao neutemeljenu.

Optuživši istaknutu zaštitnicu i promicateljicu ljudskih prava za diskriminaciju i govor mržnje, još jednom su pokazali duboko nerazumijevanje i manipuliranje pojmovima iz domene zaštite ljudskih prava, a sve kako bi sami prikrili vlastito sustavno poticanje na diskriminaciju i kršenje ljudskih prava ranjivih skupina u društvu. Manipuliranjem definicijama i pojmovima kao što su govor mržnje, predvodnica udruge U ime obitelji Željka Markić jasno pokazuje nemogućnost suočavanja s jasnom i konstruktivnom kritikom i/ili dijalogom koji je preduvjet za razvoj svakog demokratskog društva.

Nažalost, inicijative i organizacije poput U ime obitelji, pod krinkom promicanja tzv. „tradicionalnih, nacionalnih i obiteljskih vrijednosti“, sve više sužavaju prostor za artikulaciju pravih i ozbiljnih problema u društvu, istovremeno napadajući sve one koji drugačije misle te se bore za zaštitu ljudskih prava, pišu o ljudskim pravima i/ili ta prava uistinu promiču. Tanka je granica između verbalnih i fizičkih napada na one koji štite ljudska prava, a to si jedno društvo koje još uvijek izgrađuje kulturu ljudskih prava i demokraciju, nikako ne smije dopustiti.