Vijesti

Javna akcija “1 od 3” žene na Cvjetnom trgu

Ženska soba – Centar za seksualna prava je povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održala javnu akciju naziva „1 od 3“ žene u nedjelju, 24. studenog 2019. godine na trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg) u Zagrebu.

Cilj javne akcije je bilo obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (25. studenog) i početka globalne kampanje „16 dana aktivizma“ te doprinijeti senzibilizaciji i osvještavanju javnosti o nasilju nad ženama, odnosno seksualnom i obiteljskom nasilju. Na javnoj akciji su zainteresirane osobe imale priliku saznati više o radu Ženske sobe i Centra za žrtve seksualnog nasilja te Domu za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji „Duga – Zagreb”.

Na javnoj akciji su bile izložene i fotografije prikupljene tijekom trajanja fotografskog natječaja „1 od 3“ žene organiziranog od strane Ženske sobe. Građani i građanke su na poziv slali/e svoja fotografska rješenja viđenja problematike nasilja u obitelji i seksualnog nasilja, dok su tijekom trajanja javne akcije zainteresirane osobe imale priliku glasati za pobjedničku fotografiju. Na natječaju je pobijedila fotografija naziva „Dok nas smrt ne rastavi“ autorice Andree Štefić, a koja će biti izložena u Poglavarstvu Grada Zagreba od 25. studenog 2019. godine u sklopu izložbe koju organizira Dom za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji „Duga – Zagreb”

Javna akcija je sastavni dio kampanje „1 od 3” koja je financirana od strane Grada Zagreba, Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava. Nositeljica kampanje je Ženska soba – Centar za seksualna prava. Partnerska organizacija je Dom za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji „Duga – Zagreb“.