Vijesti

Kampanja ‘Nisam rekla DA’

Ženska soba u suradnji s Haiku communications kreće s provedbom kampanje ‘Nisam rekla DA’.

Svaka seksualna aktivnost bez pristanka je seksualno nasilje!

Kampanja ‘Nisam rekla DA’ usmjerena je na koncept pravog pristanka kroz deset svjedočanstva osoba koje su preživjele seksualno nasilje. Svjedočanstva su pretočena u književne forme proze i poezije i pretvorena u prvu knjižicu svjedočanstava nastalih individualnim psihoterapijskim radom u Centru za žrtve seksualnog nasilja Ženske sobe. Knjižica svjedočanstava dostupna je OVDJE.

Podaci Vijeća Europe, Svjetske zdravstvene organizacije, Ujedinjenih naroda, te drugih ključnih aktera, ukazuju da će jedna od tri žene tijekom svog života preživjeti fizičko i/ili seksualno nasilje, da će jedna od pet žena tijekom života preživjeti pokušaj silovanja i/ili silovanje, kao i da će jedno od pet djece preživjeti neki oblik seksualnog nasilja do svoje osamnaeste godine. Seksualno nasilje je jedno od najtežih kaznenih djela koje se najmanje prijavljuje. I to ne samo u Republici Hrvatskoj nego u cijelom svijetu. Kada i osobe razotkriju i prijave seksualno nasilje, najčešća društvena reakcija jest okrivljavanje osobe koja je preživjela seksualno nasilje i prebacivanje odgovornosti s počinitelja nasilja na žrtvu. 

Usprkos pozitivnim zakonodavnim promjenama, u praksi se Ženska soba i dalje susreće s problemima – nevjerovanje osobama koje su preživjele seksualno nasilje, okrivljavanje, propitivanje na koje je sve načine rekla ‘ne’  (je li se branila, je li vikala, ali nitko se ne pita je li rekla ‘da’ i je li mogla reći ‘da’ slobodno, svjesno i bez straha od posljedice). 

Provedba kampanje kroz deset svjedočanstva osoba koje su preživjele seksualno nasilje iskorak je u borbi protiv predrasuda te zagovaranje koncepta pravog pristanka. Samo DA znači DA! 

Dizajn kampanje i knjižice potpisuju Josipa Tadić i Sven Sorić.

Sve medijske upite možete poslati na karla@haiku-communications.com ili zenska.soba@zenskasoba.hr .