Vijesti

Kazališna predstava “Zašto ja?”

Sinoć, 27. siječnja 2014. godine u kazalištu KNAP na Pešćenici, Zagreb, izvedena je kazališna predstava “Zašto ja?”. Predstava se već četvrtu godinu za redom kontinuirano izvodi svake godine u izvedbi dramske skupine „Minimalisti“ koju čine studenti/ice Sveučilišta u Zagrebu, nekadašnji/e učenici/e XIII. gimnazije u Zagrebu. Dramsku skupinu “Minimalisti” čine: Robert Budak, Marta Dugandžić, Valentina Lončarić, Ana Pavlović, Tomislav Brodarić i Luka Žučko, studenti/ce Sveučilišta u Zagrebu. Voditeljica projekta je Maja Vukmanić Rajter iz Ženske sobe – Centar za seksualna prava u suradnji s profesoricom Anom Đordić iz XIII. gimnazije. Tehnički realizator je Dalibor Stanić iz Ženske sobe. Predstava je i ovaj put odlično i profesionalno izvedena te je po njenom završetku publika ovacijama nagradila cijeli tim “Minimalista”.

Predstavom se želi, ne samo educirati mlade i na taj način preventirati trgovanje ljudima već ih i aktivno uključiti u suzbijanje problematike. Predstava prikazuje proces trgovanja ljudima, od faze vrbovanja do završne faze, tzv. eksploatacijske faze. Cilj predstave je educirati mlade o samoj problematici trgovanja ljudima te o opasnostima na koje mogu naići prilikom traženja zaposlenja i upoznati ih sa mehanizmima zaštite.

Predstava je nastala 2010. godine u okviru projekta Ženske sobe koji se provodi pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport. Premijerno je izvedena 20. prosinca 2010. godine u kazalištu KNAP.