Vijesti

Maja Mamula gostovala na regionalnoj konferenciji “Femicid kao oblik rodno zasnovanog nasilja”

Koordinatorica Ženske sobe, Maja Mamula, gostovala je kao pozvana izlagačica na regionalnoj konferenciji pod nazivom “Femicid kao oblik rodno zasnovanog nasilja”. Konferencija je održana 10. prosinca, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava te u sklopu globalne kampanje “16 dana aktivizma” u Banja Luci, a organizatori/ice su članovi/ice Gender centra – Centra za jednakost i ravnopravnost spolova Republike Srpske. Konferencija je okupila ugledne predavače/ice iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije koji/e su govorili/e o temi femicida.

Na konferencije su tako izlagale direktorica Gender centra Republike Srpske, mr. Mirjana Lukač, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić,  dr. sc. Maja Mamula iz Ženske sobe, Ivanka Marković s Pravnog fakulteta Univerziteta u Banja Luci, prof. dr. Nevena Petrušić s Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu i prof. dr. Slađana Jovanović s Pravnog fakulteta Univeerziteta Union u Beogradu.

Ovogodišnja konferencija posvećena je upravo femicidu jer se željela svratiti pažnja javnosti na činjenicu da femicid nije iznenadan, neočekivan i nepredvidiv čin. Naglašeno je da svakom femicidu, skoro bez izuzetaka, prethode mnogostruki slučajevi nasilja prema žrtvi, a nerijetko i drugim članovima obitelji. Nažalost, sustav zaštite od nasilja ne posvećuje dovoljno pažnje činjenici da su ubojstva žena u obitelji ili partnerskim odnosima najčešće tek konačni ishod dugogodišnjeg nasilja, a to sve skupa ima za rezultat i pogrešan pristup u prevenciji, al ii izricanju kazni počinitelji od strane suda.

DSCN9658

DSCN9662