Vijesti

Međunarodni dan žena: panel o rodnoj neravnopravnosti, položaju žena u društvu i borbi protiv nasilja nad ženama (Elle active)

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena Ženska soba – Centar za seksualna prava i magazin Elle organizirali su prigodan panel na temu rodne neravnopravnosti, položaj žena u društvu i borbi protiv nasilja nad ženama.

Konferencija se održala u utorak, 8. ožujka 2022. godine s početkom u 11 sati u Velvet Caféu u Zagrebu.

Sugovornice na panel – press konferenciji bile su:

•             Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske: mr. sc. Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda

•             Ženska soba – Centar za seksualna prava: dr. sc. Maja Mamula, osnivačica i koordinatorica Ženske sobe

•             Ella Dvornik – Pearce, ambasadorica projekta Elle ACTIVE!

•             Nambi Kezić, glavna urednica magazina Elle Hrvatska

Robert Gašpert za Elle Hrvatska
Robert Gašpert za Elle Hrvatska

‘Seksualno nasilje i dalje ostaje obavijeno tišinom i obilježeno velikom količinom predrasuda. Te predrasude imaju uvijek isti smjer: minimiziraju proživljeno iskustvo, a odgovornost počinitelja prebacuju na žrtvu. Ako svi rastemo u društvu gdje znamo da će nam prebaciti odgovornost, gdje će tražiti kako smo mi doprinijele svojim ponašanjem, izborom odjeće…ako poznajemo sustav i norme koje se očekuju, onda je velika vjerojatnost da nam nitko neće vjerovati. A bez povjerenja nema šanse da će se stvari promijeniti. Zato je iznimno važno da stalno govorimo o tome.’ Istaknula je dr.sc. Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe.

Robert Gašpert za Elle Hrvatska

Ovaj panel dio je inicijative Elle Active koju su pokrenuli hrvatsko izdanje magazina Elle i Ženska soba s ciljem osvještavanja javnosti o važnosti kontinuirane borbe za ravnopravnost i borbu protiv seksualnog nasilja.