Vijesti

Milijarda ustaje za pravdu!

Globalna svjetska kampanja “Milijarda ustaje” održana je 14. veljače 2014. u raznim gradovima Republike Hrvatske, pa tako i u parku Zrinjevac u Zagrebu. Ove godine željelo se ukazati na nedovoljnu institucionalnu potporu u borbi protiv nasilja, s fokusom na žene i djevojke koje su iskusile obiteljsko/partnersko nasilje, a čiji počinitelji ostaju nekažnjeni u cijelome svijetu.

Na Zrinjevcu su se okupili građani i građanki koji su protestnim plesom upozorili na milijardu žena i djevojaka koje prema UN-ovim statistikama proživljavaju nasilje. Plesom i koreografijom “Break the Chain” svi/e prisutni/e plesali su u zajedničkoj borbi protiv nasilja nad ženama te za njihova prava i pravdu. Po završetku događanja simbolički su se puštali nebo rižini lampioni.

U organizaciji plesnog ustanka “Milijarda ustaje” u Zagrebu sudjelovala je i Ženska soba uz Centar za ženske studije, CESI, udrugu RODA-Roditelji u akciji, Zajednicu saveza osoba s invaliditetom Hrvatske-SOIH, Udrugu Kamensko i Udrugu sindikata biciklista. Zajedničkim snagama i radom i Zagreb se već drugu godinu za redom priključio globalnoj svjetskoj kampanji protiv nepravde nad ženama.

Kampanja “Milijarda ustaje” ostvarena je uz posebnu podršku: Ureda gradonačelnika Grada Zagreb; SDFŽ SDP-a koje su kampanju podržale toplim čajem; Zagrebačkog plesnog centra ZPC koji je u tjednu prije kampanje podučavao sve zainteresirane koreografiji za pjesmu “Break the Chain”; KHL Medvešćak koji su kampanju podržali video uratkom protiv nasilja nad ženama u sklopu svoje #diversity kampanje; Hrvatskog ragbijaškog saveza; DVD-a Bukovac; Galerije-bar Jutro i udruge Putujući Zmaj. Za dobar glazbeni sadržaj na Zrinjevcu probrinuli su se grupe Elemental, Greta, The Haze, Le Zbor, U pol 9′ kod Sabe i Norma Belle. Gosti govornici/ce bili su iz udruge Status M, Zagreb Reidersa, Hrvatskog ragbijaškog saveza te predsjednik RH dr. Ivo Josipović, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, prevobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubićić te glumac Vili Matula.

zrinjevac lampioni