Vijesti

Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela obilježila Europski dan žrtava kaznenih djela

Povodom obilježavanja Europskog dana žrtava kaznenih djela (22. veljače), Ženska soba kao koordinatorica „Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ je uz 10 partnerskih organizacija organizirala online javnu akciju.

Putem društvenih mreža Ženske sobe i 10 organizacija civilnoga društva (Facebook i Instagram), emitirajući radio jingl o radu „Mreže podrške i suradnje“ te kroz brojne medijske istupe organizirano je sustavno informiranje o pravima žrtava i svjedoka/svjedokinja svih kaznenih djela, radu i uslugama „Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ te o članicama i području djelovanja organizacija unutar „Mreže podrške i suradnje“.

Objavama na društvenim mrežama u tri dana (nedjelja 21.02., ponedjeljak 22.02. i utorak 23.02. 2021. godine) se nastojalo doseći što veći broj osoba kako bi ih se informiralo i podsjetilo na dostupne usluge besplatne pomoći i podrške za žrtve i svjedoke/svjedokinje svih kaznenih djela na području Republike Hrvatske.

Partnerske organizacije na programu te članice „Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ djeluju na području 13 županija

  • Udruga za podršku žrtvama i svjedocima – Varaždinska i Međimurska županija
  • Centar za građanske inicijative Poreč – Istarska županija
  • Centar za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“ – Požeško-slavonska i Bjelovarsko-bilogorska županija
  • Udruga “HERA“ Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava – Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županija
  • DEŠA-Dubrovnik, Regionalni centar za izgradnju zajednice i razvoj civilnog društva – Dubrovačko-neretvanska županija
  • Informativno pravni centar – Brodsko-posavska županija
  • Udruga  „ZvoniMir“ – Šibensko-kninska županija
  • Ženska grupa Karlovac „KORAK“ – Karlovačka i Ličko-senjska županija
  • S.O.S. – savjetovanje, osnaživanje, suradnja – Virovitičko-podravska županija
  • SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije – Krapinsko-zagorska županija

„Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ je tijekom protekle 3 godine pružila je više od 13 tisuća pojedinačnih usluga za više od 1700 osoba. Najviše se pritom pružaju usluge emocionalne podrške i informacija, te potom i psihološko i pravno savjetovanje. Osim toga se žrtvama i svjedocima nudi usluga pratnji na policiju tijekom davanja iskaza, u sudnicu tijekom ročišta kao i na sve druge institucije prema potrebi, a sve su usluge dostupne i prije prijave ali i nakon kraja sudskog procesa.

Važno je naglasiti da je sve navedeno potpuno besplatno, što je omogućeno podrškom Ministarstva pravosuđa i uprave na čiju inicijativu je i pokrenuta „Mreža podrške i suradnje“. Krajem prethodne godine potpisan je novi ugovor za novo trogodišnje razdoblje podrške Mreže podrške.