Vijesti

Najava održavanja 1. Međunarodne konferencije o seksualnom nasilju u Hrvatskoj „Sustav javnih politika i podrške za žrtve seksualnog nasilja“

Dana 23. listopada, 2015. godine, Ženska soba – Centar za seksualna prava u partnerstvu s Uredom za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske i organizacijom civilnog društva Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), organizira 1. Međunarodnu konferenciju o seksualnom nasilju u Hrvatskoj, pod nazivom “Sustav javnih politika i podrške za žrtve seksualnog nasilja”. Su-organizator konferencije je Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora.

Glavne teme konferencije će biti važnost pružanja pomoći i podrške žrtvama/preživljavačicama seksualnog nasilja, uloga Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja te primjeri dobre prakse iz europskih zemalja u suzbijanju seksualnog nasilja. Ciljevi konferencije su podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja prema ženama i djevojkama; upoznavanje nadležnih tijela i institucija s problemom nedostatne podrške za žrtve/preživljavačice seksualnog nasilja u Hrvatskoj; unaprjeđenje sustava podrške žrtvama/preživljavačicama seksualnog nasilja kroz razvoj i implementaciju javnih politika i potrebnih servisa za rad sa žrtvama; uspostavljanje i jačanje međuresorske suradnje svih nadležnih tijela, institucija i organizacija civilnog društva u pružanju podrške žrtvama i suzbijanju seksualnog nasilja.

Izlagačici i izlagačice na ovoj konferenciji bit će eminentni strani i domaći stručnjaci i stručnjakinje iz područja suzbijanja i prevencije seksualnog nasilja, rada sa osobama koje su preživjele neki od oblika seksualnog nasilja te područja feminizma. Sudionice i sudionici će biti predstavnice i predstavnici iz relevantnih državnih tijela (Ured pučkog pravobranitelja, Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Ured pravobraniteljice za djecu, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo socijalne politike i mladih, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo branitelja, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske); predstavnice i predstavnici nadležnih institucija (policija, zdravstvo, centri za socijalnu skrb, državno odvjetništvo, pravosuđe); predstavnice i predstavnici organizacija civilnog društva koji direktno rade sa žrtvama seksualnog nasilja, rodno uvjetovanog nasilja i na području zaštite ljudskih prava te drugi relevantni akteri s područja suzbijanja seksualnog nasilja.

Više informacija o konferenciji možete pronaći na web stranici www.zenskasoba.hr/konferencija2015/hr/o-konferenciji/.

Konferencija je sastavni dio projekta Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske “Moj glas protiv nasilja”/”My voice against violence” koji financijski podržava Europska unija (u okviru Programa Zajednice za zapošljavanje i socijalnu solidarnost – PROGRESS). Projekt se odvija u suradnji sa dvije partnerske organizacije: Ženska soba – Centar za seksualna prava  i CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.