Vijesti

Najava održavanja edukacije „Prevencija seksualnog nasilja nad i među mladima“

Dana 19. i 20. veljače 2016. godine održat će se edukacija naziva „Prevencija seksualnog nasilja nad i među mladima“ u Daruvaru, hotelu Daruvarske toplice, a u organizaciji Ženske sobe – Centra za seksualna prava.

Na edukaciji će sudjelovati profesori/ce i stručnim suradnicima/ama iz osnovnih i srednjih škola s područja Požeško-slavonske županije i Bjelovarsko-bilogorske te Dječjeg doma SOS – Dječjeg sela Ladimirevci.

Cilj edukacije je aktivno uključiti stručne osobe koje rade s djecom i mladima u suzbijanje seksualnog nasilja, njegovu prevenciju i pružanje osnovnih informacija, pomoći i podrške djeci i mladima koji su iz rizičnih grupa i/ili su doživjeli neki oblik seksualnog nasilja.

Teme edukacije koje će se obrađivati su oblici, rasprostranjenost i posljedice seksualnog nasilja, zakonodavni okvir, uloga Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja, njegove odrednice i obaveze za sva nadležna tijela i institucije, kao i mjesta za pomoć i podršku malodobnim žrtvama seksualnog nasilja. Također, sudionice i sudionici edukacije upoznat će se s modelima provođenja prevencijskih radionica za mlade.

Edukaciju će voditi članice Ženske sobe, trenerice s višegodišnjim iskustvom u radu na problematici seksualnog nasilja: dr. sc. Maja Mamula, psihologinja i Antonija Hojt Ilić, prof. soc. pedagogije.

Edukacija je sastavni dio projekta „Sigurni od nasilja“ koji financijski podržava Ministarstvo socijalne politike i mladih. Projekt vodi Ženska soba – Centar za seksualna prava, a odvija se u suradnji sa dvije partnerske organizacije: Dječjim domom SOS – Dječje selo Ladimirevci i Ekonomskom i turističkom školom Daruvar.