Vijesti

Obilježen Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske u suradnji s Hrvatskim crvenim križem obilježio je Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima okruglim stolom naziva “Novi trendovi u području suzbijanja trgovanja ljudima” 17. listopada, 2014. godine u prostorijama Hrvatskog crvenog križa u Zagrebu.

Na okruglom stolu su nakon pozdravne i uvodne riječi mr. sc. Branka Sočanca, ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te Sanje Pupačić, voditeljice Službe za zaštitu migranata Hrvatskog crvenog križa, govorili/e: Selma Ilić, koordinatorica programa i mobilnog tima za suzbijanje trgovanja ljudima Hrvatskog crvenog križa; Đurđica Kolarec, koordinatorica Mreže “Petra”; Zlatko Đumić, iz Službe organiziranog kriminaliteta, Ministarstvo unutarnjih poslova; Andrea Krznar, voditeljica Službe za beskućnike, žrtve trgovanja ljudima, humanitarni rad i volonterstvo iz Ministarstva socijalne politike i mladih; te doc. dr.sc. Goranka Lalić Novak iz Hrvatskog pravog centra. Po završetku okruglog stola predstavljena je kampanja RED BELL te prikazan film o prisilnom prosjačenju.
Na okruglom stolu su prisustvovali/e mnogi/e predstavnici  i predstavnice medija, državnih tijela i institucija i predstavnici/e organizacija civilnog društva. Josipa Tukara također je prisustvovala na okruglom stolu kao članica Ženske sobe – Centra za seksualna prava kao organizacije koja se također bavi suzbijanje trgovanja ljudima.

Na okruglom stolu je istaknuto kako su najčešće žrtve trgovanja ljudima žene zbog seksualnog iskorištavanja koje je najbrojnije, dok se muškarcima trguje zbog radnog iskorištavanja, najčešće u poljoprivredi i prosjačenju. Govornici i govornice okruglog stola složili/e su se kako su novi trendovi na području trgovanja ljudima trgovanje žrtvama u svrhu prisilnih brakova, tražitelji/ice azila te u novije vrijeme sve veći cyber kriminal. Najčešće žrtve cyber kriminala su mlade osobe koje se regrutiraju u sve većem broju putem društvenih mreža na Internetu. Također je istaknuto kako je 67 milijuna djevojaka diljem svijeta, žrtve trgovanja ljudima, koje bivaju prvi put udane ili žive u bračnoj zajednici prije svoje 18 godine života te je istaknula neizostavna veza između trgovanja ljudima i prostitucije koja se nikako ne smije zanemariti.

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH također je u subotu, 18. listopada kada se obilježava Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima, na prigodno postavljenim štandovima na Cvjetnom trgu u Zagrebu građane i građanke dodatno informirao o radu predmetnih institucija na ovom području te su upoznati/e s izloženim brošurama i materijalima. Također je održan i popratni program koji je građanima/kama približio samu problematiku trgovanja ljudima.

Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima obilježio se 18. listopada u svrhu jačanja javne svijesti o problematici suzbijanja trgovanja ljudima te u svrhu prikazivanja poduzetih aktivnosti Vlade Republike Hrvatske i organizacija civilnog društva na području suzbijanja trgovanja ljudima. Europska komisija je 2007. godine po prvi puta proglasila Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima te se Republika Hrvatska odmah priključila njegovom obilježavanju.