Vijesti

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održana je tribina 24. studenog, 2015. godine na kojoj su sudjelovali/e znanstvenici/ce i stručnjaci/kinje različitih profila, a koji/e se bave prevencijom i suzbijanjem nasilja.

Tribina se održavala na lokaciji Amfiteatra Ravnateljstva policije u Zagrebu (Ilica 335), s početkom u 11 sati. Tribinu je otvorila voditeljica Službe prevencije Sandra Veber, a uslijedilo je izlaganje Branke Žigante Živković, predsjednice Nacionalnog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama te sutkinje Visokog prekršajnog suda. U svom je predavanju poseban naglasak stavila na prava žrtava, koja valja osvijestiti i žrtvu o njima pravodobno obavijestiti jer se ona često ne provode propisno. Anita Matijević, policijska službenica Odjela maloljetničke delikvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji, poseban naglasak stavlja na edukaciju policijskih službenika, za daljnji rad sa žrtvama koje se odluče prijaviti nasilje jer su upravo policijski službenici/e ti s kojima žrtve dolaze u prvi doticaj. Mirjana Maidak, profesorica na Studiju socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu, osvrnula se na djecu kao specifičnu skupinu svjedoka te na posljedice odrastanja u nasilničkom okruženju, o čemu se nadovezao i Domagoj Štimac, psihijatar, specijalist dječje i adolescentne psihijatrije i voditelj tima Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba.

Antonija Hojt Ilić, socijalna pedagoginja i voditeljica edukacijskih programa u Ženskoj sobi, govorila je o simptomima koje štićenice najčešće prijavljuju: PTSP-u, depresiji, gubitaku apetita, tjeskobi te osjećaju krivnje i srama koji su čest razlog neprijavljivanja nasilja. Osvrnula se na to da je u Hrvatskoj dostupan još uvijek samo jedan centar za žrtve seksualnog nasilja, što je daleko premala brojka s obzirom na povšinu i broj stanovnika/ca Republike Hrvatske. Zadnje izlaganje je održao professor filozofije, Marko Jurić, koji je pokušao rekonstruirati sama tumačenja pojmova agresije i slobode kroz povijest, sa filozofskog stajališta. Svi su se stručnjaci/kinje složili/e da je za adekvatnu borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, prije svega ključna suradnja svih institucija koje se bave tematikom – institucija kaznenog progona, zdravstva, socijalne skrbi, nevladinih organizacija, medija te društva u cjelini.

Tribini su prisustvovali i studenti/ce antropologije i psihologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu i studenti/ce Visoke policijske škole Policijske akademije, koji su svojim pitanjima stručnjacima zaključili tribinu. Temeljem njihovih izlaganja, studenti/ce su dali/e osvrt na problematiku iz perspektive mladih te pokušali/e predložiti moguća rješenja.