Vijesti, Zajedno možemo više

Održan 2. modul Specijalizirane edukacije o direktnom radu sa žrtvama nasilju u obitelji s naglaskom na seksualno nasilje

U organizaciji Centra za žene Adela i Ženske sobe – Centra za seksualna prava održan je drugi u nizu modul, od sveukupno tri, naziva “Specijalizirana edukacija za organizacije civilnog društva i centre za socijalnu skrb o direktnom radu sa žrtvama nasilja u obitelji s naglaskom na seksualno nasilje: 2. Modul – Žrtve nasilja u obitelji – vulnerabilne grupe ”. Specijalizirana edukacija održana je 06. i 07. studenog 2015. godine u Hotelu Panonija u Sisku. Edukacija je bila namijenjena organizacijama civilnog društva i centrima za socijalnu skrb, odnosno osobama koje direktno rade sa žrtvama nasilja u obitelji. Održani trening dio je cjelovite edukacije od tri modula, čiji je prvi dio pod nazivom „Nasilje u obitelji i seksualno nasilje“ održan 03. i 04. srpnja ove godine u Donjoj Stubici. Sudionici/e nastavka edukacije bili/e su svi/e koji su sudjelovali na 1. modulu u Donjoj Stubici, ukupno 30 osoba koje rade u organizacijama civilnog društva i/ili centrima za socijalnu skrb, s područja Republike Hrvatske. Facilitatorice specijalizirane edukacije bile su Paula Zore i Lana Petö Kujundžić.

Nakon uvodnog predstavljanja Modula 2, uslijedilo je predavanje dr. sc. Maje Mamule, koordinatorice Ženske sobe. Mamula je kroz predavanje naziva “Žene žrtve nasilja u obitelji” sudionice i sudionike edukacije upoznala sa specifičnom problematikom nasilja usmjerenog na posebno osjetljive skupine žrtava. Sudionici/e su kroz rad na konkretnim slučajevima imali mogućnost razmijeniti svoja iskustva u radu te iz prakse te zajednički doći do rješenja problema u na slučajevima. Nakon toga, uslijedilo je izlaganje psihologinje Hane Hrpka, predsjednice Udruge Hrabri telefon, koja je govorila o zlostavljanju i zanemarivanju djece. Posebno se osvrnula na rizične faktore za zlostavljanje te je predstavila podatke istraživanja o međugeneracijskom prijenosu zlostavljanja. Potom su sudionici/e imali priliku raditi na konkretnim primjerima zlostavljanja i zanemarivanja djece te se uključiti u zajedničku raspravu.

Sljedeći dan je započeo predavanjem psihijatra Gorana Arbanasa o drugim posebno osjetljivim skupinama žrtava nasilja u obitelji: osobama s invaliditetom, muškarcima, LGBT osobama, psihijatrijskim bolesnicima/cama te osobama treće životne dobi. Uslijedilo je izlaganje Štefice Karačić, predsjednice Hrvatske udruge socijalnih radnika, koja je govorila o radu s počiniteljima s aspekta zaštite žrtve. Edukacija je zaključena s predavanjem Nikice Hamer Vidmar, voditeljice Samostalne službe za podršku žrtvama i svjedocima, o psihološkim aspektima svjedočenja na sudu. Hamer Vidmar se posebno osvrnula na najčešće razloge zašto je svjedočenje neugodno iskustvo tena to što bi trebali biti glavni učinci pružanja podrške žrtvama i svjedocima. Nakon njenog izlaganja, Lana Petö Kujundžić, predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, otvorila je diskusiju i završni krug evaluacija.

Održana edukacija je sastavni dio projekta “Zajedno možemo više!” kojega provode Ženska soba – Centar za seksualna prava (Zagreb) u partnerstvu s Centrom za žene Adela (Sisak), Udrugom Brod – grupe za ženska ljudska prava (Slavonski Brod), Hrvatskom udrugom socijalnih radnika (Zagreb) i Udrugom sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež (Zagreb). Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske (www.strukturnifondovi.hr).