Vijesti

Održan 9. po redu sastanak Mreže suradnje vladinih institucija i nevladinih organizacija

Deveti sastanak Mreže suradnje vladinih institucija i nevladinih organizacija protiv seksualnog nasilja u organizaciju Ženske sobe održan je 10. i 11. 06. 2011. u Termama Jezerčica. Mreža suradnje broji preko dvadeset članica, iz policije, državnog odvjetništva, sudstva, bolnica, centara za socijalnu skrb i nevladinih organizacija.
Rezultati dosadašnjih sastanaka-seminara su stvaranje kvalitetne povezanosti između predstavnica različitih institucija i organizacija, dostupnost informacija u trenutku kada su potrebne za poboljšanje rada, razvoj Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja u školama, razvoj dokumenta Prijedlozi promjena vezani uz seksualno nasilje: promjene zakonodavstva, zaštita žrtava i razvoj prevencijskih programa, kao i rad na rješavanju konkretnih slučajeva iz svakodnevne prakse.
Na ovogodišnjem sastanku predstavljen je izvještaj Ženske sobe „Seksualno nasilje u Hrvatskoj 2000. – 2010.“, raspravljalo se o prijedlozima promjena Kaznenog zakona vezane uz seksualno nasilje, promjenama Zakona o kaznenom postupku te o slučajevima iz prakse. Također, Maja Mamula održala je predavanje o traumi i njenom utjecaju na prijavu nasilja i svjedočenje.
Sastanak su podržali  Finska ambasada i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.