Vijesti

Održan dvodnevni sastanak s predstavnicima/ama institucija i organizacija civilnog društva koje rade na suzbijanju seksualnog nasilja nad osobama s Down sindromom

Dana 13. i 14. studenoga 2015. u Donjoj Stubici održan je dvodnevni sastanak na kojem su prisustvovali/e predstavnici/e Ureda Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), Udruge za sindrom Down iz Zagreba, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i Ženske sobe – Centra za seksualna prava. Teme sastanka bile su analiza situacije i nacrt akcijskog plana za suzbijanje seksualnog nasilja nad osobama s Down sindromom u Hrvatskoj.

Prvi dan otvorili/e smo temu izlaganjem gđe. Mire Pekeč Knežević, zamjenice Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, o stanju prava osoba s intelektualnim teškoćama u RH, kao i zakonskom okviru unutar kojega osobe s intelektualnim teškoćama potražuju i ostvaruju svoja prava. Koordinatorica Ženske sobe, dr. sc. Maja Mamula održala je izlaganje na temu suzbijanja seksualnog nasilja nad osobama s invaliditetom, dok je prof. Daniela Bratković, stručnjakinja za rehabilitaciju osoba s intelektualnim teškoćama s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, govorila o stanju na terenu u radu s udrugama osoba s intelektualnim teškoćama te s drugim relevantnim akterima u ovom području. Zaključak sastanka jest da je spolnost osoba s intelektualnim teškoćama tabuizirana tema o kojoj postoje mnogi stereotipi a malo istraživanja, te je posljedično i tema seksualnog nasilja nad osobama s intelektualnim teškoćama neistraženo područje.

Evaluacije održanog dvodnevnog sastanka pokazuju da su sudionici/e zadovoljni/e razmjenom iskustava i informacija, da je stvoren temelj za suradnju na suzbijanju seksualnog nasilja nad osobama s Down sindromom, te su dogovorene smjernice za daljnji rad.

Dvodnevni sastanak održan je kao aktivnost u sklopu projekta Ženske sobe „Unaprjeđivanje kvalitete života osoba s Down sindromom“ koji se provodi tijekom 2015. godine pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.