Vijesti

Održan jednodnevni sastanak predstavnica/ka Nacionalnog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama, županijskih timova i organizacija civilnog društva

U organizaciji Ženske sobe – Centra za seksualna prava održan je 8. studenog 2016. godine jednodnevni sastanak predstavnica/ka Nacionalnog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama, županijskih timova i organizacija civilnog društva. Sastanak je održan u hotelu Internationaln u Zagrebu.

Na sastanku je Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe otvorila događanje predstavljanjem projekta „Novom snagom protiv nasilja nad ženama“, donatora projekta te cilja održavanja jednodnevnog sastanka. Potom je predstavila istraživanje Analize uloga, kapaciteta i održivosti organizacija civilnog društva koje rade na suzbijanju nasilja nad ženama, provedenog u okviru ovog projekta.

Branka Žigante Živković, sutkinja Visokog prekršajnog suda u Zagrebu i v.d. predsjednica Nacionalnog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama skupa je sa Renatom Odeljan, potpredsjednicom Nacionalnog tima, predstavile rad i nastanak tima te sa sudionicama jednodnevnog sastanka otvorile diskusiju o unaprjeđenju međusektorske suradnje i same uloge Nacionalnog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama i Županijskih timova.

img_2016

Paula Zore je ispred Ženske sobe predstavila Akcijski plan organizacija civilnog društva za suzbijanje nasilja nad ženama: Prijedlog nužnih konkretnih mjera (2017.-2021.) koje su nastale također u okviru provedbe istraživanja te trodnevne Konferencije o ulozi i održivosti organizacija civilnog društva u suzbijanju nasilja nad ženama, održane u lipnju 2016. godine u Opatiji.

Cijeli jednodnevni sastanak je bio otvoreni prostor za razmjenu iskustava, problema i znanja između sudionica iz županijskih timova, organizacija civilnog društva i članica Nacionalnog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama.

Na sastanku je sudjelovalo preko 30 osoba iz raznih sektora, županija te organizacija civilnog društva diljem Hrvatske čime je otvorena mogućnost za kreiranje daljnje suradnje i umrežavanje svih relevantnih aktera na području suzbijanja nasilja nad ženama.    

Jednodnevni sastanak je sastavni dio projekta „Novom snagom protiv nasilja nad ženama“ kojeg provode Ženska soba – Centar za seksualna prava (Zagreb) te sljedeće partnerske organizacije: Ženska udruga “IZVOR” (Tenja), Ženska grupa Karlovac „Korak“ (Karlovac) i Stígamót – Counselling and education center on sexual violence (Island, Reykjavík). Projekt je financijski podržavan od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, fondova Kraljevine Norveške i EEA fonda.

img_2028

img_2033

img_2054