Vijesti

Održan međunarodni simpozij o trans*, inter* i pravima varijantnih osoba

U organizaciji Ženske sobe – Centra za seksualna prava i udruge Trans Aid Hrvatska održan je međunarodni simpozij pod nazivom “Transpozij” u hotelu International u Zagrebu, u trajanju od 15. do 16. ožujka 2014. godine. Simpozij je organiziran u sklopu projekta “Rodna ravnopravnost za sve – Ostvarimo trans prava!” kojeg Ženska soba provodi u suradnji sa Trans Aid-om Hrvatska a koji je financiran od strane Europske unije u sklopu programa Europski instrument za demokraciju i ljudska prava.

“Transpozij” je bio simpozij međunarodnog karaktera na kojem su sudjelovali/e aktivisti i aktivistkinje te organizacije koje pomiču prava trans*, inter* i varijantnih osoba iz Hrvatske, Nizozemske, Srbije, Mađarske, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Češke, Slovačke i Slovenije. Na “Transpoziju” je sudjelovalo preko 50 sudionika i sudionica.

Za početak su na “Transpoziju” predstavljeni položaji trans*, inter* i rodno varijantnih osoba diljem zemalja sudionica na simpoziju. Potom je predstavljena zakonska regulativa i zašita (ili nedostatak iste) trans*, inter* i rodno varijantnih osoba na području Europe te se razgovaralo o usporedbi zakonodavstava među zemljama. Na simpoziju se fokusiralo na iskustva i napore poduzete od strane organizacija sudionica na “Transpoziju” te kako se boriti protiv transfobije, transfobičnih stavova i nasilja u društvu. Kao važnom temom na simpoziju pokazao se problem pristupa zdravstvenoj skrbi, ponajviše u zemljama u regiji, te preprekama u zdravstvenoj zaštiti za transrodne, interrodne i varijantne osobe. Također, važnom temom pokazali su se zakoni i zakonske regulative koji se tiču prava trans*, inter* i rodno varijantnih osoba, a koji su još uvijek mnogo nepovoljni za njih. Tijekom simpozija su sudionici/ce razmjenjivali/e svoja iskustva, probleme, primjere dobrih ali i loših praksi u regiji i zemljama Europske unije.

Za vrijeme drugog dana “Transpozija” predstavljena je kampanja koja  se provodi u sklopu projekta te je premjerno prikazan video spot „PRAVO NA SREĆU“. Video spot prikazan je svim sudionicima/ama simpozija te prisutnim medijima.

Održani simpozij rezultirao je ne samo razmjenom znanja, iskustava i rada na ovom području, nego je i dodatno povezao sudionike i sudionice organizacija koje pomiču prava trans*, inter* i varijantnih osoba stvarajući ih pri tome dugoročnim partnerima/cama u stvaranju pravednijih građanskih društava spremnijih i bolje upoznatih s  pravima trans*, inter* i rodno varijantnih osoba.