Vijesti

Održan okrugli stol „Nasilje nad ženama s invaliditetom” povodom obilježavanja Međunarodnog dana suzbijanja nasilja nad ženama

IMG_1383

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Ženska soba i Mreža žena s invaliditetom koja djeluje pri Zajednici saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) organizirali su 25.11. okrugli stol „Nasilje nad ženama s invaliditetom” koji se održao u zagrebačkom hotelu Dubrovnik.

O problemu nasilja nad ženama s invaliditetom tim su povodom govorile Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom , Anka Slonjšak, Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, mr. sc. Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH i Marica Mirić,  Koordinatorica projekata SOIH-a, dok je okrugli  stol vodila dr. sc. Maja Mamula,  koordinatorica Ženske sobe.

IMG_1281

Okrugli stol je okupio stotinjak  sudionika/ca  iz nadležnih državnih tijela, institucija i organizacija civilnog društva koje se bave problematikom nasilja  nad ženama kao i  zaštitom prava osoba s invaliditetom.

„Cilj nam je nastaviti već otvorenu, ali na žalost često ignoriranu temu, o problemima i poteškoćama žena s invaliditetom vezano uz iskustva različitih oblika nasilja, diskriminaciji kojoj su sustavno izložene i problemima s kojima se suočavaju prilikom prijave nasilja,“ naglasila je na početku okruglog stola Maja Mamula iz Ženske sobe, te istaknula da su  žene s invaliditetom u Hrvatskoj sustavno  diskriminirane.

Nadovezujući se, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, potvrdila je da je nasilje nad ženama  s invaliditetom u Hrvatskoj u porastu. „Podaci MUP-a pokazuju da je lani prijavljeno nasilje nad 772 osobe s invaliditetom, od čega 460 žena. Na prekršajnim sudovima obrađeno je 46 slučajeva, a 22 u odnosu na žene. To govori o izuzetno velikom broju osoba s invaliditetom koje su izložene različitim oblicima nasilja.“ upozorila je Pravobraniteljica

Marica Mirić ispred Mreže žena s invaliditetom komentirala je poražavajuće statistike proizašle iz istraživanja o položaju žena s invaliditetom koje je provedeno 2009. godine „Više od polovice ispitanica našeg istraživanja navelo je  da je doživjelo diskriminaciju zbog invaliditeta, njih 55,1%. Od ispitanica koje su doživjele diskriminaciju, 20 % ih je diskriminaciju prijavilo, dok 80 % nije. „Uočljivo je da veliki broj ispitanica nema povjerenja u institucije koje bi trebale poduzimati određene korake u slučaju prijave diskriminacije, te smatraju da nema smisla poduzimati bilo što, niti će biti postignut željeni rezultat te zbog toga nisu prijavili diskriminaciju.“ naglasila je.

Istaknuvši kako su žene s invaliditetom višestruko diskriminirane, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić na okruglom je stolu ustvrdila da diskriminacija žena s invaliditetom, te žena općenito u Hrvatskoj i dalje  postoji u svim područjima društvenog života – medicinskoj usluzi, obrazovanju i zapošljavanju, a žene su i najčešće žrtve obiteljskog nasilja.

Ravnateljica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin istaknula je da problem nasilja nad ženama s invaliditetom nije samo hrvatski problem, već je na vrhu prioriteta pojedinih aktivnosti koje provodi Europska komisija.

Tijekom  2012. i 2013. godine Ženska soba već je organizirala je tri specijalizirana treninga posvećena problematici žena s invaliditetom, te zajedno s netom održanim, dva stručna okrugli stola na temu nasilja nad ženama s invaliditetom.

Održavanje jučerašnjeg okruglog stola financijski je podržalo Ministarstvo socijalne politike i mladih i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.