Vijesti

Održan okrugli stol „Nasilje nad ženama s invaliditetom“

Ženska soba organizirala je 21. studenog 2012. u hotelu International okrugli stol „Nasilje nad ženama s invaliditetom“povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.
Gošće sa uvodnim izlaganjima na okruglom stolu bile su:
  • Anka Slonjšak, dipl.oec. – Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom;
  • Višnja Ljubičić, dipl.iur. – Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova;
  • Gordana Jurčević – predsjednica Mreže žena s invaliditetom;
  • dr. sc. Maja Mamula –  koordinatorica Ženske sobe.

Cilj okruglog stola bio je otvoriti diskusiju o specifičnim problemima i poteškoćama žena s invaliditetom vezano uz iskustva različitih oblika nasilja, diskriminaciji kojoj su sustavno izložene i problemima s kojima se suočavaju prilikom prijave nasilja.

Okrugli stol okupio je brojne sudionike/ce iz javnog i civilnog sektora,  relevantnih tijela i institucija te organizacija civilnog društva koje se bave nasiljem nad ženama kao i/ili zaštitom prava osoba s invaliditetom te je osigurao mogućnost za razmjenu informacija u području zaštite ženskih ljudskih prava s naglaskom na žene s invaliditetom koje su preživjele nasilje.

Od ukupne populacije, žene s invaliditetom su oko 77 posto nižeg obrazovnog nivoa, a to znači da imaju završenu četverogodišnju ili osmogodišnju školu ili uopće nemaju završenu osnovnu. To predstavlja važan podatak koliko je njihov povratak u zajednicu, povratak na posao ili pak zapošljavanje ozbiljan problem, upozorila je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. Naglasila je da po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo postoji 518 389 osoba s invaliditetom te da su od toga 40 posto žene. Govoreći o problemu nasilja nad ženama s invaliditetom, istaknula je kako su najčešći oblici nasilja u obitelji, od okoline i na radnom mjestu, ali da je najveći problem neprijavljivanje nasilja.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić naglasila je kako su specifični problemi žena s invaliditetom u Hrvatskoj ekonomski problemi poput nemogućnosti pronalaska zaposlenja, istaknuvši pritom kako do zaposlenja dolaze teže nego muškarci s invaliditetom. Ljubičić je iznijela podatke dobivene na radionicama sa ženama s invaliditetom koji govore da je samo 30 posto žena ostvarilo pravo na invalidsku mirovinu u odnosu na 70 posto muškaraca. Najveći broj žena s invaliditetom, 74,3 posto živi u obitelji, 19 posto živi samo, a 53 posto žena boravi u ustanovama.

Predsjednica Mreže žena s invaliditetom Gordana Jurčević naglasila je da kada se govori o nasilju nad ženama s invaliditetom zanemarivanje jednako predstavlja nasilje. Istaknula je kako je dominantno psihičko nasilje, koje žene s invaliditetom, kazala je, ne prepoznaju zbog ovisnosti o tuđoj pomoći. Najčešće se događa u obitelji jer se vrši pod krinkom prezaštićivanja roditelja ili supružnika prema njima te stoga one ne mogu ostvariti svoj izbor, upozorila je.

Održavanje ovog okruglog stola financijski je podržalo Ministarstvo socijalne politike i mladih a proveo se u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.