Vijesti

Održan okrugli stol “Ocjena stanja i moguća poboljšanja – rasprava o nadolazećim izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji”

Okrugli stol “Ocjena stanja i moguća poboljšanja – rasprava o nadolazećim izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji”, u organizaciji organizacija civilnog društva B.a.B.e., održan je 5. svibnja u Kući ljudskih prava u Zagrebu.

Na okruglom stolu se raspravljalo o predstojećim izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, a s ciljem dobivanja relevantnih mišljenja velikog broja aktivnih sudionika/ca procesa zaštite od nasilja u obitelji.

Na okruglom stolu je ispred Ženske sobe sudjelovala dr. sc. Maja Mamula, koordinatorica organizacije, predstavnici/e civilnog društva, stručnjaci i stručnjakinje iz područja prava, socijalnog rada i psihologije.

Sutkinja Visokog prekršajnog suda, Branka Žigante Živković ustvrdila je kako jako malo prvostupanjskih presuda zbog nasilja u obitelji dođe do Visokog prekršajnog suda te da je problematična nemogućnost žalbe kada žrtva nije podnositelj kaznene prijave već policija.

Stoga je istaknuto kako je predloženo da zakon omogući žrtvi da bude tužitelj te da podnosi žalbu i može predlagati prekršajne mjere.

Ines Bojić, članica radne kupine za zakonske izmjene, ističe kako se zakonom propisana zatvorska kazna od 90 dana uglavnom ne izriče, a kad počinitelj prizna djelo, uglavnom se kažnjava novčano. Dragan Josipović iz MUP-a je naveo kako je tijekom prošle 2014. godine prijavljeno 14.874 osobe za kazneno djelo nasilja u obitelji.

Zaključci ovog okruglog stola će biti dostavljeni nadležnom Ministarstvu, kako bi u formiranju izmjena jasan i vidljiv utjecaj imali stručnjaci i stručnjakinje iz prakse i kako bismo zajedno osigurali/e da se zakoni Republike Hrvatske mijenjaju u skladu sa stvarnim potrebama ljudi na čije živote u velikoj mjeri utječu.

Okrugli stol organizira se u sklopu programa Savjetovalište za prevenciju i suzbijanje svih oblika nasilnog ponašanja u obitelji i zaštitu od diskriminacije drugih socijalno ugroženih skupina, uz financijsku potporu  Ministarstva socijalne politike i mladih  RH.