Vijesti

Održan okrugli stol „Organizacije civilnog društva kao ključni akteri u suzbijanju nasilja nad ženama u Hrvatskoj“

Okrugli stol naziva „Organizacije civilnog društva kao ključni akteri u  suzbijanju nasilja nad ženama u Hrvatskoj“ održan je 9. prosinca 2016. godine u Probnoj kući IKEA u Zagrebu u organizaciji Ženske sobe – Centra za seksualna prava.

Velik broj sudionica i sudionika imao je priliku poslušati rezultate istraživanja Analiza uloge, kapaciteta i održivosti organizacija civilnog društva koje rade na suzbijanju nasilja nad ženama koje je predstavila koordinatorica Ženske sobe, dr. sc. Maja Mamula te prezentirani Akcijski plan i Model održivosti organizacija civilnog društva kojeg je predstavila Anamaria Drožđan Kranjčec, također jedna od članica Ženske sobe. Sami rezultati istraživanja te Akcijski plan i Model održivosti objedinjeni su u publikaciji „Organizacije civilnog društva kao ključni akteri u suzbijanju nasilja nad ženama u Hrvatskoj“ koja je i svim prisutnima podijeljena.

Processed with VSCO with c7 preset

Branka Žigante Živković, sutkinja Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske održala je izlaganje Uloga organizacija civilnog društva u suzbijanju nasilja nad ženama prema Konvenciji Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, dok je Nikica Hamer Vidmar iz Ministarstva pravosuđa, voditeljica Samostalne služba za  podršku žrtvama i svjedocima prisutnima pružila uvid u iskustvo suradnje s organizacijama civilnog društva u pružanju direktne pomoći i podrške žrtvama nasilja.

Okupljeni su imali prilike sudjelovati u zanimljivoj raspravi tijekom koje je bilo više govora o radu različitih ženskih i feminističkih organizacijama civilnog društva u Hrvatskoj te iznošenju vlastitih iskustava suradnje s mnogim organizacijama.

Processed with VSCO with c7 preset

Cilj okruglog stola bio je, uz promociju publikacije, otvoriti dijalog o važnosti i ulozi organizacija civilnog društva u svim dosadašnjim, kao i budućim aktivnostima na suzbijanju nasilja nad ženama, jačanju suradnje među relevantnim akterima na ovom području i uključivanju  OCD-a kao ravnopravnih partnera u postupcima donošenja javnih politika.

Okrugli stol dio je projekta „Novom snagom protiv nasilja nad ženama“ koji financijski podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, financijski mehanizam europskog gospodarskog prostora (EGP) i financijski mehanizam Kraljevine Norveške. Projekt provode Ženska soba – Centar za seksualna prava (Zagreb) s partnerskim organizacijama Ženska udruga “IZVOR” (Tenja), Ženska grupa Karlovac „Korak“ (Karlovac) i Stígamót – Counselling and education center on sexual violence (Reykjavík, Island).

 

Processed with VSCO with c7 preset

Processed with VSCO with c7 preset