Vijesti

Održan okrugli stol povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve transfobičnog nasilja

Dana 20. studenog se obilježava Međunarodni dan sjećanja na transfobičnog nasilja povodom kojeg su Ženska soba – Centar za seksualna prava i Trans Aid – udruga za promicanje i zaštitu prava trans, inter i rodno varijantnih osoba organizirali/e okrugli stol naziva “Unapređenje pravnog položaja trans i rodno nenormativnih osoba u Republici Hrvatskoj”.

Na okruglom stolu o pravnom položaju trans i rodno varijantnih osoba govorili/e su pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, dipl. iur.; predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin; Marko Jurčić u ime Zagreb Pridea s izlaganjem „Diskriminacija i zločin iz mržnje protiv trans i rodno nenormativnih osoba“ te Arian Kajtezović u ime Trans Aid-a o „Pravu na rodni identitet i unapređenju pravnog položaja trans i rodno nenormativnih osoba“.

Višnja Ljubičić je navela kako je pravo svake osobe na ljudsko dostojanstvo, zaštićenost u uređenoj demokratskoj državi. Pred Hrvatskom je još dugačak put postizanja standarda po pitanju ljudskih prava, a na uzoru mnogih europskih zemalja. Ljubičić je zaključila kako su za potpunu afirmaciju LGBT osoba potrebne nove generacije mladih osoba koje su odgojene u duhu tolerancije i prihvaćanja. Također je naglasila i napore organizacija civilnog društva u borbi protiv nasilja nad LGBT osobama te podizanju svijesti o cjelokupnoj problematici.

Peđa Grbin se u svom izlaganju osvrnuo na Zakon o državnim maticama te novodoneseni Pravilnik o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije te utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola ili o životu u drugom rodnom identitetu kojemu je Argentinski zakon bio model vodilja prilikom njegove izrade. Istaknuo je i nedostatke vezane uz život trans i rodno nenormativnih osoba u Hrvatskom normativnom sustavu kojemu nedostaje čitam niz rješenja. Zamolio je sve prisutne da konstantno vrše nadzor Zakon o državnim maticama i donesenog Pravilnika te također konstantno obavještavaju državne institucije o stanju s terena kako bi se što brže interveniralo i implementiralo ono što praksa govori da je potrebno. Zaključio je riječima kako je stanje u Hrvatskoj bolje nego prije tri godine, ali je i dalje potrebno zajedno raditi na poboljšanju života svih trans i rodno nenormativnih osoba Hrvatske.

Marko Jurčić naveo je da iako postoji pravna zaštita, rad na osviještenosti policijskih službenika/ca, LGBT osobe se i dalje ne osjećaju sigurno ukoliko dožive neki od oblike nasilja što rezultira nepovjerenjem i ne prijavljivanjem kaznenih djela policiji. Istaknuo je mnoge primjere fizičkog nasilja i diskriminacije zbog rodnog izražavanja te odstupanja od rodno normativnog izražavanja.

Arijan Kajtezović iznio je podatke istraživanja za Hrvatsku LGBT Survey 2014 koji pokazuju da velika većina trans i rodno nenormativnih osoba ističe potrebu za jednostavnijom pravnom procedurom prilikom priznavanja roda, dobrim antidiskriminacijskim zakonima te treningom državnih službenika/ca o pravima trans, inter i rodno varijantnih osoba. Arijan Kejtezović je istaknuo i kako je trans i rodno nenormativnim osobama potrebnija zaštita na radnom mjestu jer su vidljiviji zbog vlastitog rodnog izražavanja.

Po završetku okruglog stola otvorena je diskusija koja je nametnula još mnoga pitanja na čijem rješenju i traženju rješenja je još uvijek potrebno raditi.

Okrugli stol je održan u sklopu projekta “Rodna ravnopravnost za sve – Ostvarimo trans prava! ” kojeg provode Ženska soba – Centar za seksualna prava u suradnji s organizacijom Trans Aid, a koji je financiran od strane Europske unije u sklopu programa Europski instrument za demokraciju i ljudska prava.

20141120_111458