Vijesti

Održan okrugli stol povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera

Dana 02. studenog 2015., povodom obilježavanja ovogodišnjeg Međunarodnog dana volontera/ki održan je okrugli stol pod nazivom „Iskustva i izazovi u angažiranju volontera kao pružatelja podrške i pomoći ranjivim skupinama“. Ovaj okrugli stol samo je jedna od aktivnosti održanih s ciljem da se približi važnost volontiranja za društvo općoj javnosti, a manifestaciju su organizirali Ministarstvo pravosuđa u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb.

Nakon pozdravnog govora organizatora iz Ministrstva pravosuđa, uslijedilo je predavanje Andree Pandurović Ugrin iz Volonterskog centra Zagreb pod nazivom “Uloga volonterskih centara u pronalaženju i selekciji volontera” te izlaganje Mladene Tadej iz Odjela za podršku žrtvama i svjedocima na Županijskom sudu u Rijeci. U svom se predavanju osvrnula na važnost procesa selekcije volontera/ki kao osnovni alat za uspješan volonterski management. Uslijedila je radionica grupne procjene u funkciji selekcije volontera/ki, koju je vodila Danijela Ivanović iz Ministarstva pravosuđa.. Nakon rasprave i prilike za pitanja, sudionici/ce su imali/e prilike čuti nešto o superviziji volontera/ki odjela za podršku žrtvama i svjedocima, Nikice Hamer Vidmar, također iz Ministarstva pravosuđa.

Nadalje, sudionici/ce su kroz tri predavanja imali/e prilike čuti o volonterima/kama različitih organizacija: o volonterima/kama Nacionalnog pozivnog centra, volonterima/kama sutdentima/cama prava te općenito o vrednovanju volonterskog rada studenata/ica. Nakon kratke pauze, uslijedio je dio za podijelu iskustava i izazova u radu s volonterima/kama. Tu su sudionici/ce imali/e prilike čuti izlaganje Ive barić Milojković iz Odjela za podršku žrtvama i svjedocima na Županijskom sudu u Osijeku, izlaganje Danijele Stoplošek i Josipa Vulića koji su govorili o volontiranju s ranjivim skupinama te iskustvima Crvenog križa. Uslijedilo je predavanje Lejle Šehović Relić iz Volonterskog centra Osijek, o aktualnom radu sa izbjeglicama, a potom se Vesna Katalinić osvrnula na menadžment volontera na Hrabrom telefonu.

Za kraj je održana rasprava te su se pokušali formirati neki zaključci okruglog stola te preporuke za daljnje djelovanje u aktivnostima menadžmenta volontera/ki. Iz Ženske sobe, skupu je prisustvovala Antonija Hojt Ilić.