Projekt "Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela", Vijesti

Održan sastanak s Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom u sklopu programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“

Članice Ženske sobe – Centar za seksualna prava su dana 25. rujna 2018. godine održale sastanak s Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom, Ankom Slonjšak,  s ciljem predstavljanja programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“.  Ženska soba je nositeljica programa, a isti se provodi u partnerstvu s 10 organizacija civilnoga društva: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima; Centar za građanske inicijative Poreč; Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN; DEŠA – Dubrovnik; Udruga HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava; Informativno pravni centar; Ženska grupa Karlovac KORAK; S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja; SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije, Zagorje; Udruga ZvoniMir.

Sastanak je održan s ciljem predstavljanja programa, ciljeva programa te projektnih aktivnosti koji se provodi radi unaprijeđenja sustava pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima/kinjama kaznenih djela u Republici Hrvatskoj. Tijekom sastanka naglašena je važnost pružanja usluga i njihove dostupnosti osobama s invaliditetom, koje su vrlo često žrtve kaznenih djela, posebice onih s elementima nasilja. Pravobraniteljica je naglasila kako je ovo vrlo važan program te da je u potpunosti otvorena za suradnju, prvenstvno kroz povezivanje udruga osoba s invaliditetom s organizacijama koje rade u okviru programa kako bi se jačala njihova suradnja u lokalnim zajednicama, ali i na nacionalnoj razini.  Sastanak je bio vrlo uspješan te će zasigruno doprinijeti informiranju osoba s invaliditetom o mjestima u njiovim lokalnim zajednicama u kojima mogu dobiti svu potrebnu pomoć i podršku ukoliko su žrtve kaznenih djela.

Sastanak je održan u okviru programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ kojeg financijski podržava Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske.