Vijesti

Održan stručni skup o pružanju rane pravne intervencije za žrtve trgovanja ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja

U organizaciji Centra za žene žrtve rata – ROSA održan je stručni skup u okviru projekta “Ostvarimo prava! Rana pravna intervencija za žrtve trgovanja ljudima” 26. veljače, 2015. godine u Kući Europe, u Zagrebu.

Na stručnom skupu je Đurđica Kolarec, Centar za žene žrtve rata – Rosa, govorila o primjerima i temeljima dobre prakse, naglasivši uspješnu međusektorsku suradnju u rješavanju slučajeva trgovanja ljudima. Davor Derenčinović, profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu i član GRETA grupe u pravnom sustavu, govorio je o Europskom pravnom okviru te iskustvu rada u Grupi eksperata i ekspertica. Istaknuo je važnost i nužnost provođenja rane pravne intervencije, ukoliko se želi na što bolji i uspješniji način pružiti pomoć te pravna podrška žrtvama trgovanja ljudima. Nikica Hamer Vidmar iz Ministarstva pravosuđa, samostalnog odjela za podršku žrtvama i svjedocima, predstavila je Nacionalnu strategiju za podršku žrtvama i svjedocima, koja je u nastajanju. Hamer Vidmar je istaknula kako je važno pravovremeno pružanje i dobivanje informacija žrtvama trgovanja ljudima kako bi ih se upoznala s njihovim mogućnostima, pravima te mogućim naknadama štete. Nekoliko puta je naglasila važnost proaktivnog pristupa žrtvama. Lana Petö Kujundžić, sutkinja te predsjednica Udruge sudaca za mladež, izlagala je o pravnoj podršci djeci žrtvama. Istaknula je mogućnost i potrebu za većim korištenjem video linka u ispitivanjima djece tijekom pravosudnog procesa. Posljednji govornik bio je Danijel Fosić iz odvjetničkog ureda Bezbradica – Jelavić. Fosić je izlagao o primjerima zastupanja žrtava iz dosadašnje prakse odvjetničkog ureda. Kroz izlaganje o proteklim i tekućim slučajevima trgovanja ljudima, navodio je primjere dobre i loše prakse. Istaknuo je važnost stupanja u kontakt s žrtvama trgovanja prije same kaznene prijave te izrazio potrebu za širenjem entuzijazma borbe protiv trgovanja ljudima i na pravosudni sustav kako bi se podigla razina svijesti o navedenoj problematici.

Po završetku izlaganja predavača i predavačica, predstavnice državnih institucija i službi te organizacija civilnoga društva, otvorili/e su diskusiju o cjelokupnoj problematici te pojedinim slučajevima iz Republike Hrvatske.

Na stručnom skupu su među ostalima sudjelovale i članice Ženske sobe, Antonija Hojt Ilić i Josipa Tukara.

IMG_5060 s

IMG_5062s