Vijesti

Održana javna akcija protiv nasilja nad ženama „Sportom protiv nasilja“

Ženska soba organizirala  je 23.06.2013. na Bundeku javnu akciju protiv nasilja nad ženama pod nazivom „Sportom protiv nasilja“. U akciji su sudjelovali  Hrvatski rukometni savez i ženski rukometni klub Lokomotiva s mladim reprezentativkama Kristinom Smiljanić i Doroteom Prevendar, pridružila se i Aida Karlo ispred Hrvatskog košarkaškog saveza, glumac Goran Grgić, pjevačica Marina Tomašević, Zorana Staničić – predstavnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, aktivistice i volonterke Ženske sobe. Akciju je također podržao i Hrvatski paraolimpijski odbor, te prethodno boksač Stjepan Božić, mačevalac Bojan Jovanović, veslač Mario Vekić, boksač Damir Škaro, rukometaši Lovro Šprem, Zlatko Saračević, Blaženko Lacković, Marko Kopljar, Damir Bičanić, Zvonimir Bilić, Klaudija Bubalo i drugi renomirani hrvatski sportaši i sportašice.

Cilj akcije bio je upozoriti hrvatsku javnost na problem nasilja nad ženama i činjenicu da prema standardima Vijeća Europe, u Hrvatskoj nedostaje 712 mjesta u skloništima za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, 10 centara specijaliziranih za rad s žrtvama seksualnog nasilja te SOS linija za sve oblike nasilja koja bi radila od 0 do 24, sedam dana u tjednu. Sudionice/i akcije su zajedno s građanima imali priliku okušati se u rukometnim vještinama, a najuspješnije je svojim službenim majicama darovao ženski rukometni klub Lokomotiva. Valja naglasiti da je ova akcija uz rekreativnozabavni dio bila i edukativnog karaktera, pa su svi okupljeni na info štandovima mogli saznati više o kampanji „U tri klika biraj život bez nasilnika“, o jedinstvenoj web stranici za žrtve nasilja www.sigurnomjesto.hr, ali i o djelovanju Ženske sobe – centra za seksualna prava.

Akcija „Sportom protiv nasilja“ održana je u sklopu projekta „Safe zone“ koje financijski podržava Europska unija, a koji Ženska soba provodi u partnerstvu s S.O.S. telefonom-poziv u pomoć (Virovitica), Centrom za razvoj i podršku civilnog društva „Delfin“ (Pakrac) i Centrom za žene Adela (Sisak) te projekta „Centar za žrtve seksualnog nasilja“ koji provodi u partnerstvu sa Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, a kojeg financijski podržava Ministarstvom socijalne politike i mladih.

Ovo je priopćenje nastalo uz financijsku potporu Europske unije. Za sadržaj priopćenja je odgovorna Ženska soba i ni u kojem slučaju se priopćenje ne može uzeti kao stav Europske unije.

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.