Vijesti

Održana je 1. regionalna konferencija o seksualnom nasilju

Seksualno nasilje – nadilaženje instituacionalnih, socijalnih i osobnih prepreka
Ženska soba – Centar za seksualna prava, Zagreb i Autonomni ženski centar, Beograd, u suradnji sa Liz Kelly i CARE International-om organizirali su prvu regionalnu konferenciju o seksualnom nasilju od 12. do 14. lipnja 2008. godine u Zagrebu.

Na konferenciji je kao glavna gošća i predavačica sudjelovala feministička profesorica i vodeća stručnjakinja Savjeta Europe za seksualno nasilje Liz Kelly, te 38 predstavnica ženskih nevladinih organizacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. U okviru konferencije održano je i javno predavanje za predstavnike/ce relevantnih institucija.

Na konferenciji su ostvareni svi glavni ciljevi:

  1. Upoznavanje sa međunarodnim dokumentima, statistikama, suvremenim trendovima u prevenciji, zaštiti i dobrim praksama razvijanja servisa i institucionalne podrške za žene koje su preživjele seksualno nasilje, uključujući europske standarde i dokumente.
  2. Razmjena iskustava i  primjera dobre prakse u suzbijanju seksualnog nasilja u regiji.
  3. Razvoj zajedničkih strategija za rad na problematici seksualnog nasilja u regiji.

Osim toga, ostvaren je još jedan, izuzetno važan korak – ustanovljena je Regionalna mreža protiv seksualnog nasilja, koja uključuje 18 nevladinih organizacija iz svih spomenutih zemalja, a koja planira sa nastavkom i intenziviranjem zajedničkog rada na prevenciji i suzbijanju seksualnog nasilja, kao i zaštiti žrtava.