Vijesti

Održana jednodnevna edukacija za medicinske sestre i tehničare

U organizaciji Ženske sobe 22. listopada 2020. godine održana je „Jednodnevna edukacija za medicinske sestre i medicinske tehničare“ o problemu nasilja u obitelji i seksualnog nasilja.

Edukacija se zbog epidemioloških razloga provodila u online formatu u trajanju od 4 sata. Na sudjelovanje su bile pozvane medicinske sestre i medicinski tehničari iz cijele Hrvatske, a poziv se distribuirao uz podršku Hrvatske komora medicinskih sestara, Hrvatske udruge medicinskih sestara te niza drugih udruženja i ustanova zdravstvene skrbi.

Pozivu se odazvalo 86 djelatnica i djelatnika iz 24 institucija iz 14 gradova Hrvatske.

Predavačice/i su bile Anamaria Drožđan-Kranjčec, mag. iur., Voditeljica pravnog tima Ženske sobe, dr. sc. Lana Peto Kujundžić, sutkinja za mladež Županijskog suda u Zagrebu te doc. dr. sc. Goran Arbanas, dr. med., specijalist psihijatrije iz Klinike za psihijatriju Vrapče.

Predstavnice i predstavnici zdravstvene ustanove su kroz edukativne aktivnosti stekli dodatna znanja i vještine kako o samoj problematici nasilja u obitelji i seksualnog nasilja, tako i o direktnom radu s osobama koje su preživjele nasilje – a posebice o postupanju sukladno Protokolu o postupanju u slučaju seksualnog nasilja i Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji.

Program „Centar za žrtve seksualnog nasilja“ u sklopu kojega se provodila edukacija usmjeren je na pružanje psihosocijalne podrške žrtvama seksualnog nasilja i nasilja u obitelji, kao i na edukaciju osoba iz sustava zdravstvene skrbi s ciljem zaštite i unaprjeđenja mentalnog zdravlja žrtava. Program se provodi u partnerstvu s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za zdravstvo te s Neuropsihijatrijskom bolnicom dr. Ivan Barbot Popovača, uz podršku Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.