Vijesti

Održana jednodnevna edukacija za psihijatre/psihijatrice i psihologe/psihologinje zaposlene u zdravstvenim ustanovama „Zaštita mentalnog zdravlja osoba nakon preživljene traume seksualnog nasilja“

U organizaciji Ženske sobe, 1. prosinca 2021. godine, održana je jednodnevna edukacija za psihijatre/psihijatrice i psihologe/psihologinje zaposlene u zdravstvenim ustanovama pod nazivom „Zaštita mentalnog zdravlja osoba nakon preživljene traume seksualnog nasilja“. Edukacija se zbog epidemioloških razloga provodila u online formatu putem video linka, u trajanju od 5 sati. Sudjelovali su psihijatre/psihijatrice i psihologe/psihologinje zaposlene u zdravstvenim ustanovama diljem Hrvatske.

Program „Centar za žrtve seksualnog nasilja“ u sklopu kojega se provodila edukacija usmjeren je na pružanje psihosocijalne podrške žrtvama seksualnog nasilja i nasilja u obitelji te na edukaciju osoba iz sustava zdravstvene skrbi s ciljem zaštite i unaprjeđenja mentalnog zdravlja žrtava. Edukacija je doprinijela znanju psihijatara/psihijatrica i psihologa/psihologinja zaposlenih u zdravstvenim ustanovama o postupanju pacijentima i pacijenticama koje su doživjele nasilje u obitelji i seksualno nasilje te unaprijedila njihove kapacitete za dijagnostiku i prepoznavanje nasilja. Programom su upoznati s pravnim perspektivama i s njima povezanim obavezama kao i osnažujućim učinkom psihoterapije a uz izlaganja iz teorije, program je bio popraćen praktičnim radom uz primjere iz prakse.

Edukaciju su provodili dr. sc. Maja Mamula, psihologinja (Ženska soba), Anamaria Drožđan-Kranjčec, mag.iur. (Ženska soba)., mr. sc. Ida Šamanović, prof. spec. kliničke psihologije-psihoterapeutkinja/seksualna terapeutkinja (KBC Zagreb), Marijana Senjak, psihologinja i psihoterapeutkinja (Ženska soba) i doc. dr. sc. Goran Arbanas, dr. med., specijalist psihijatrije (Klinika za psihijatriju Vrapče).

Program „Centar za žrtve seksualnog nasilja“ se provodi u partnerstvu s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za zdravstvo te s Neuropsihijatrijskom bolnicom dr. Ivan Barbot Popovača, uz podršku Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.