Projekt “ Building more effective protection: transforming the system for combating violence against women”, Vijesti

Održana jednodnevna međusektorska edukacija o problemu nasilja nad ženama i femicidu u Osijeku

Projekt „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“  JUST/2016/RGEN/AG/VAWA/9940 je započeo 1. travnja 2017. godine, a nositeljica projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, dok je Ženska soba – Centar za seksualna prava partnerica na projektu. Pridruženi partneri su Pravosudna akademija, Policijska akademija i Hrvatsko novinarsko društvo.

Projekt ima za cilj identificirati, empirijski opisati te staviti u fokus javnosti postojeće pravne prakse koje predstavljaju prepreke za učinkoviti pravni progon i kažnjavanje nasilja prema ženama. Iduće dvije godine radit će se na analiziranju ‘krhkih karika’ sustava: od policijskih službenika koji imaju prvi kontakt sa žrtvom, preko državnog odvjetništva koje je odgovorno za pravno klasificiranje, do pravnih tijela odgovornih za kažnjavanje nasilja prema ženama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U okviru projekta je dana 26. travnja 2018.  godine održana jednodnevna međusektorska edukacija  o problemu nasilja nad ženama i femicidu. Edukacija je održana u Osijeku, u Hotelu Osijek u trajanju od 09:30h do 16:00h. Na edukaciji je sudjelovalo ukupno 22 osobe, predstavnika/ca centara za socijalnu skrb, prekršajnih sudova, državnog odvjetništva, policije i zdravstvenih ustanova koji se u svakodnevnom radu susreću s problematikom nasilja nad ženama i femicida s područja grada Osijeka, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edukaciju je facilitirala dr. sc. Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe, dok je Nebojša Paunović, savjetnik Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova svim prisutnim predstavio project te njegove  ciljeve.  Dr. sc. Maja Mamula je održala prvo predavanje “Nasilje nad ženama – situacija u Hrvatskoj – učinjeni pozitivni pomaci I predstojeći koraci”, nakon čega je Nebojša Paunović izložio temu “Femicid – kako učiniti problem vidljivim”. Branka Žigante Živković, sutkinja Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske, sudionicima/ama je držala izlaganje o pravnoj legislative u zaštiti žena žrtava nasilja, dok je Snježana Marijanović predstavila iskustva prekršajnog suda u Osijeku s problematikom nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Predavanje “Pojedinačna procjena potreba žrtve za posebnim mjerama zaštite” održala je Suzana Kikić, Policijska akademija, te naglasila nužnost I važnost provedbe pojedinačne procjene potreba žrtve u postupanju

Osnovni cilj održane jednodnevne edukacije je jačanje međusektorske suradnje na problematici nasilja nad ženama, pogotovo problema femicida, kao i otvaranje razgovora o učinjenim pozitivnim pomacima i predstojećim koracima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projekt je financiran u okviru programa Europske komisije koji se bavi ulogom pravosuđa i medija u slučajevima nasilja prema ženama, s posebnim naglaskom na slučajeve femicida. Provedbu projekta sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.