Projekt “ Building more effective protection: transforming the system for combating violence against women”, Vijesti

Održana jednodnevna međusektorska edukacija o problemu nasilja nad ženama i femicidu

Dana 23. studenog 2017. godine je održana jednodnevna međusektorska edukacija o problemu nasilja nad ženama i femicidu. Edukacija je održana u Zagrebu, u Hotelu International, u trajanju od 09:30h do 16:00h. Na edukaciji je sudjelovalo 38 predstavnica i predstavnika nadležnih tijela, institucija i organizacija civilnog društva koji se u svakodnevnom radu susreću s problematikom nasilja nad ženama i femicida s područja grada Zagreba.

Koordinatorica Ženske sobe, dr. sc. Maja Mamula, održala je predavanje na temu „Nasilje nad ženama – situacija u Hrvatskoj: učinjeni pozitivni pomaci i predstojeći koraci“, dok je  Nebojša Paunović, savjetnik Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova predstavio temu: „Femicid – kako učiniti problem vidljivim“. Temu „Ubojstva u obitelji – otvorena pitanja u suradnji“ predstavila je mr.sc. Renata Odeljan, Policijska akademija, Visoka policijska škola u Zagrebu, dok je Branka Žigante Živković, Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske, održala predavanje na temu „Pravna legislativa u zaštiti žena žrtava nasilja“. Nikica Hamer Vidmar, Ministarstvo pravosuđa, Samostalna služba za podršku žrtvama i svjedocima, sudionicama i sudionicima je  predstavila temu „Pojedinačna procjena žrtava – novina u Zakonu u kaznenom postupku“

Osnovni cilj jednodnevne edukacije je jačanje međusektorske suradnje na problematici nasilja nad ženama, pogotovo problema femicida, kao i otvoriti razgovor o učinjenim pozitivnim pomacima i predstojećim koracima.

Jednodnevna edukacija održana je u okviru projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“. Nositeljica projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, dok je Ženska soba – Centar za seksualna prava partnerica na projektu. Pridruženi partneri su Pravosudna akademija, Policijska akademija i Hrvatsko novinarsko društvo. Projekt je financiran u okviru programa Europske komisije koji se bavi ulogom pravosuđa i medija u slučajevima nasilja prema ženama, s posebnim naglaskom na slučajeve femicida. Provedbu projekta sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.